Filmanmeldelse “The big sick”: Sød, sjov og seriøs film om kultursammenstød

**** 4 stjerner ud af 6

 

THE BIG SICK er baseret på den sande historie om, hvordan pakistansk-fødte Kumail Nanjiani (født 1978) mødte sin hustru Emily V. Gordon. Instruktøren Michael Showalter (født 1970), der også er manuskriptforfatter og skuespiller, er bl.a. kendt for ”The Baxter” (2005) og ”Hello, My Name Is Doris” (2015).

 

Faktuel baggrund
I 2006 bor Kumail og hans familie i Chicago, hvor han forsøger at slå igennem som stand up comedian. En aften, hvor han er på scenen, er Emily, der studerer psykologi i byen, blandt publikum. De bliver tiltrukket af hinanden, men det, der skulle være et one night stand, udvikler sig gradvist til et kærlighedsforhold med store konsekvenser for dem begge.

 

Handling
Filmen følger den faktiske historie i sin optakt. Kumail (Kumail Nanjiani) og Emily (Zoe Kasan) indleder et forhold, der bevæger sig ud i noget langt dybere end den kortvarige affære, de ellers begge i begyndelsen har lagt billet ind på. Men komplikationer for deres kærlighed lurer i horisonten.

 

Kumails middelklassefamilie udvandret fra Pakistan har store planer for den yngste søn, og de omfatter bestemt ikke et ægteskab med en hvid, ikke-muslimsk, amerikansk kvinde. Tværtimod lægger Kumails mor sig ihærdigt i selen for at præsentere Kumail for mulige pakistanske ægtefæller. Derfor fortæller Kumail da heller ikke om sin kæreste derhjemme og glider af i forhold til at træffe Emilys familie, da hun foreslår et møde.

 

De pakistanske hustru-emner, der ”tilfældigt” kommer forbi, når Kumail er til middag hos familien – så han kan tage udvalget i øjesyn – medbringer typisk et portræt af sig selv. Billederne gemmer Kumail efterfølgende i en cigaræske på sit værelse i den studenterhybel, han deler med en med-stand-up-comedian.

 

Kumails hemmelighedskræmmeri over for både familien og Emily får en brat afslutning, da Emily opdager indholdet i cigarkassen. Det store spørgsmål er, om de to unge har en fremtid sammen, især da Emily får en mystisk sygdom og bliver kunstigt lagt i coma på hospitalet. Kan der slås bro over kulturkløften?

 

God underholdning

Genren er romantisk komedie, og filmen er både sød, sjov og charmerende i sin skildring af kultursammenstød, af en traditionel pakistansk familie, der insisterer på arrangeret ægteskab, og af reaktionerne hos Emilys forældre (Holly Hunter, Ray Romano) på hendes sygdom – og på Kumail.

 

Der er masser af humoristiske og lidt skæve optrin, der kalder på smil og latter – og man er ganske enkelt godt underholdt, uden at problemerne banaliseres. Et par af scenerne nærmere sig karikaturen i personfremstillingen, men det lykkes i det store og hele at holde balancen og styre klar af både firkantede forenklinger og sentimentale overdrivelser. Den vellykkede linedans bliver hjulpet godt på vej af et veldrejet manus og et fint flow i replikskifterne.

 

Længde: 119 minutter

  • Medvirkende: Kumail Nanjiani, Zoe Kasan, Holly Hunter, Ray Romano m.fl.
  • Manus: Emily V. Gordon og Kumail Nanjiani
  • Instruktør: Michael Showalter
  • Censur: 7 år
  • Premieredato: d. 17. august

 

 

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…