Ny film – American Honey: Spændende subkultur eller sociale udskud?

** 2 stjerner ud af 6

 

Den britiske instruktør Andrea Arnold (født 1961) er kendt for bl.a. “Red Road” og “Fish Tank”, der begge har vundet Juryens pris på Cannes Film Filmfestival. Det har hendes seneste film ”American Honey” også, men desværre må sagkundskabens og mine veje skilles i vurderingen.

 

Handlingen

18-årige Star (Sasha Lane) lever på bunden af det amerikanske samfund med en alkoholisk mand (hendes kæreste? stedfar?) og hans to børn. De er så fattige, at Star må tomle rundt med børnene til forskellige containere i byen, i håb om at der er efterladt spiselige rester.

 

På et af madtogterne løber hun ind i den fandenivoldske, noget ældre, Jake (Shia LaBeouf), som hun bliver dybt fascineret af. Da han inviterer hende med til Kansas i sin minibus, der allerede er propfyldt af unge, forhutlede skæbner m/k, gør hun kort proces og forlader både børn og hjemby.

 

Jake er sammen med den benhårde Krystal (Riley Keough) gruppens ledere. Medlemmerne skal tjene penge ved at gå fra hus til hus og sælge falske magasin-abonnementer til naive og troskyldige amerikanere, og Jake sætter sig for at optræne begynderen Star i salgsstrategier. Han er godt klædt på, for talegaverne fejler bestemt ikke noget.

 

Ikke bare er Jake god til at sælge sig selv til kunderne, men også til Star. Hun falder i hvert fald med et brag for den uforudsigelige, utilregnelige og dynamiske charmør, der imidlertid viser sig at have placeret sine æg i flere kurve.

 

Filmen kører i tomgang

På papiret lyder det godt: En film om unge, skæve eksistenser, hvis fællesnævner er en problemfyldt barndom og en tilsyneladende ubetvingelig lyst til at feste, drikke, ryge, hore og drømme sig væk fra deres triste tilværelser.

 

Problemet er imidlertid, at filmen er alt, alt for lang og kører i tomgang.

 

En venlig tolkning kunne være, at de mange gentagelser med fællessang, røg og druk i minibussen lige præcis får tilskueren til at opleve en subkulturs særlige livsstil.  Med alt hvad der følger af gruppedynamik, interne konflikter og følelsesmæssige bånd.

 

Læs også
En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

Det er også muligt, at filmen godt spækket med detaljerede sexscener vil have appel til unge og yngre mennesker, der nyder at vælte sig i grænseoverskridende adfærd.

 

Denne anmelder kedede sig desværre bravt og blev hen ad den lange vej stadig mere forstemt over de sociale udskuds håndtering af deres ene, kostbare liv.

 

Længde: 163 minutter

•  Medvirkende: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough m.fl.

•  Instruktør: Andrea Arnold

•  Manus: Andrea Arnold

•  Premieredato: torsdag d. 26. januar

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…