Ny film: DAVID LYNCH – kunsten at leve

**** 4 stjerner ud af 6

 

Selv folk, der sjældent ser film, kender navnet David Lynch. Med titler som The Elephant Man, Blue Velvet, Mulholland Drive og Twin Peaks tv-serien har han slået sit navn fast som en af de helt store, nyskabende billedmagere.

 

Lynch har et personligt fingeraftryk, der gør hans film genkendelige. De er ofte surrealistiske med mareridtsagtige drømmesekvenser og ledsaget af en gennemarbejdet lydside, der føjer til (uhygge)stemningen.

 

Han er født 1946 i Montana, USA, og er – ud over at være filminstruktør, manuskriptforfatter, producent og komponist – også maler. Faktisk er dette hans oprindelige profession og i dag hans hovedbeskæftigelse.

 

Hvad har formet David Lynch?  

I en ny dokumentarfilm DAVID LYNCH  THE ART OF LIFE tegnes et portræt af de tidlige år, og hvad der har formet ham som både menneske og kunstner. Igennem tre år har filmholdet fulgt ham i hans hjem, og godt 20 optagelser/interviews ligger til grund for det færdige værk.

 

En række af optagelserne viser, hvordan Lynch arbejder som maler, mens der er få eller ingen klip fra hans legendariske film.

 

Åbningsbilledet er et stillbillede af Lynch set fra siden – siddende rygende i en lænestol i et lyst udendørs rum, der ligner et opmagasineringslokale. Stedet viser sig at være hans atelier. Den ene hånd holder en cigaret, den anden gnider og nulrer konstant-hvileløst fingrene mod hinanden. Hvad sker der?  Er han anspændt? Nervøs? Rastløs?

 

En kronologisk gennemgang
Med jævne mellemrum taler Lynch’s stemme ind over lærredet i en kronologisk gennemgang af de vigtigste begivenheder i hans tidlige år: Fra den trygge, nærmest idylliske, opvækst i en lille amerikansk by med kærlige og dedikerede forældre, til han slår igennem som original filmkunstner med spillefilmen ”Eraserhead”.

 

Hans fortælling illustreres med dels portrætter og fotografier af familiemedlemmer, barndoms- og ungdomsvenner og mennesker, der har haft betydning for hans liv og karriere, dels amatør-videooptagelser.

 

Tilbagevendende ses Lynch i sit udendørs-atelier i gang med at skabe sine mærkværdige malerier og undertiden i samtale med sin lille datter Lula (født 2012). En del sekvenser afbilder ham placeret på en stol i et hjørne, hvor han taler ind i en opstillet stationær mikrofon, mens han reflekterer over lykkelige, smertefulde og angstfyldte oplevelser i teenageårene.

 

Læs også
En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

Fokus på de formative år
Lynch er ikke kommet sovende til sin originale kunst, og at han fortsat i sin høje alder er i fuld aktion med først og fremmest at skabe malerier, afslører dokumentaren med al ønskelig tydelighed.

 

De gådefulde spillefilm, han især er berømt for, får altså ikke opmærksomhed her, hverken i form af klip eller kommentarer. Fokus er på de formative år, hvor grundlaget for hans senere virke bliver lagt.

 

Hermed skulle det seneste portræt af David Lynch være så nogen lunde ’varedeklareret’.

 

Længde: 90 minutter

  • Medvirkende: David Lynch, Lula m.fl.
  • Instruktører: Jon Nguyen, Rick Barnes, Olivia Neergaard-Holm
  • Censur: tba
  • Premieredato: torsdag d. 20. april

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…