Brexit, Iran, migration – tunge sager på bordet ved EU-topmøde i dag

Skilsmissen mellem EU og Storbritannien ventes at dominere et EU-topmøde med mange tunge sager på dagsordenen.

 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans kolleger fra de øvrige 27 EU-lande samles torsdag og fredag til topmøde i Bruxelles.

 

Dagsordenen er præget af flere tunge globale emner og en række spørgsmål, der knytter sig til Storbritanniens igangværende skilsmisse fra EU, kendt som brexit.

 

Målet med topmødet er at finde formuleringer, alle kan leve med, og som udstikker retningslinjerne for fagministrenes og EU-systemets arbejde den kommende tid.

 

Her er dagsordenens hovedpunkter:

 

* Brexit. Den britiske premierminister, Theresa May, vil udvide forhandlingerne med EU fra nu kun at handle om afviklingen af det britiske EU-medlemskab til også at handle om fremtidens forhold mellem EU og Storbritannien.

 

EU-lederne ventes at bakke deres chefforhandler, Michel Barnier, op i, at der endnu ikke er sket nok fremskridt i de igangværende skilsmisseforhandlinger.

 

* Migration. Fokus på betalinger til en fond, der skal hjælpe afrikanske lande med at bremse strømmen af migranter til Europa.

 

Landene skal blandt andet have hjælp til at vogte grænser og håndtere migranter lokalt. Og dem, der ikke tager egne statsborgere retur, skal straffes økonomisk og med visumrestriktioner.

 

* Nordkorea. EU ser med bekymring på udviklingen i Nordkorea og har netop strammet sine sanktioner.

 

* Iran. EU-toppen ventes at opfordre USA til at blive ved med at bakke op om atomaftalen med Iran og overveje konsekvenserne ved at trække sig ud.

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

 

* Tyrkiet. Der er udbredt bekymring over, at præsident Recep Tayyip Erdogan strammer grebet om magten og rykker sit land længere væk fra en demokratisk EU-fremtid.

 

EU er afhængig af godt samarbejde med nabo- og Nato-landet Tyrkiet, blandt andet for at håndtere migranter og terrorbekæmpelse, men der er uenighed om, hvorvidt man blot skal parkere eller helt stoppe forhandlinger om EU-medlemskab.

 

* Handel. Den franske præsident, Emmanuel Macron, ønsker blandt andet at lægge en dæmper på EU-Kommissionens iver efter at lave handelsaftaler med store fødevareeksporterende lande i Sydamerika samt Australien og New Zealand.

 

* Digital dagsorden. Stor uenighed om, hvorvidt EU skal indføre sin egen digitale skat rettet mod de store aktører på internettet.

 

* EU-agenturer. Status på kampen om at overtage Det Europæiske Medicinalagentur og Den Europæiske Bankmyndighed, når de efter brexit må flytte fra London.

 

* EU-ledernes egen dagsorden. EU-præsident Donald Tusk lægger op til at give lederne strammere tøjler over EU-arbejdet, blandt andet med flere topmøder og et nyt system, der på forhånd skal ridse klart op, hvordan de enkelte lande forholder sig til svære emner på dagsordenen.

Læs også
Video: Droneangreb halverer Saudi-Arabiens olie – konflikten mellem USA og Iran vokser

 

Der er også overvejelser om i højere grad at differentiere EU-samarbejdet, så grupper af lande samarbejder tættere om nogle ting, som ikke alle vil være med til.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…