Børnehaver i Vollsmose er plaget af hærværk – børn har ødelagt for 100.000 kroner i en enkelt institution

Foto: Privat

Afbrændte borde, knuste vinduer og anden hærværk er hverdag i flere børnehaver i den store indvandrertættebebyggelse Vollsmose i Odense.

 

Den hærværk, der er begået i én børnehave på et par måneder, koster 100.000 kroner i reperationer. Det siger områdeleder Brian Juul Hansen til Fyens.dk.

 

Det er børn i alle aldre, som begår hærværk – teenagere og børn ned til 6 år. Men alle under den kriminelle lavalder.

 

De opholder sig på børnehavernes legepladserne, når børnehaverne er lukkede. De tænder grill på bordene, ødelægger og efterlader deres affald.

 

Når medarbejderne kommer på arbejde mandag morgen bliver de ofte mødt af et nedslående syn: Afbrændt inventar, glasskår og affald på legepladsen, og de skal bruger flere timer på at rydde op, så børnene kan komme til at lege.

I flere år har det været sådan, at nye børn skulle afprøve nogle ting indtil de fik besked på, hvad der er rigtigt og forkert. Men i år er hærværket blevet værre. I år var det ved at gå helt galt på Kristi Himmelfartsdag. Et bord-bænkesæt skadet af en engangsgrill, ligesom en mur blev sværtet af flammer.

 

– Det kunne være gået helt galt, hvis ilden havde fået fat i konstruktionen, siger Rasmus Dorph Bendtzen, der er leder af en institution, til Fyens.dk.

 

Flere børnehuse har flere gange fået smadret store ruder. Det er en stor belastning for personalet. Alle glasskår skal selvfølgelig fjernes, men det er krævende, når de ligger mellem legetøjet.

 

Det samme gælder legepladserne uden for.

 

– Vi har for eksempel fem sandkasser, og dem må der ikke være glasskår i, siger Rasmus Dorph Bendtzen.

 

– Det er næsten uudholdeligt, når hærværket bliver ved. Vi arbejder meget med dannelse og bæredygtighed med vores søde børn, og de lærer for eksempel at rydde op efter sig, så vi kan sende dem i ud i samfundet som gode borgere. Men ødelæggelserne er altså massive for øjeblikket, siger Rasmus Dorph Bendtzen.

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

Man prøver og prøver – men integration synes generelt umulig

Problemet har eksisteret i Vollsmose i flere år. Mange ting er forsøgt, men det bliver øjensynligt bare værre.

 

Institutionerne i Vollsmose har haft den politik, at legepladserne skal være åbne, så forældre og børn kan bruge dem uden for åbningstiden.

 

Men det er altså en frihed, som mange børn slet ikke kan administrere.

 

Derfor har man nu valgt at lukke og låse lågerne ind til institutionerne. Men hærværket fortsætter. Og på overvågningsfotos kan man se hvorfor. børnene kraver bare over lågerne, skriver Fyens.dk.

 

Efter en bølge af hærværk, blev der ansat vagter.

 

Læs også
Er tiltalt for drabsforsøg mod søsters ekskæreste: Skød mod en dør i Vollsmose og forsøgte derpå at stikke af til Somalia

I dag er der fortsat vagter. Det er vægtere fra Odense Brandvæsen, som holder opsyn med skoler og daginstitutioner fra klokken 17 om aftenen til klokken 6 om morgenen.

 

De stopper ofte nogle af børnene. Og nu skal den viden bruges til et samarbejde med skolerne om at få kontakt til forældrene.

 

De skal lære at tage ansvar for deres børn og sikre at de får nogle sundere fritidsinteresser, siger Brian Juul Hansen.

 

De unge er alle under den kriminelle lavalder, skriver Fyens.dk.

 

Nogle af læserne tror ikke meget på, at det kan lykkes. Det kan man læse i kommentarsporet til artiklen:

Nadja Schmidt: Vi har selv lært dem, at vil man opnå i Danmark, så skal man bare smadre det eller noget, i årevis har de fået deres vilje, og får de ikke det, så brænder de en hel masse ting af, til de får hvad de vil have.
Martin P. Rasmussen: De slægter tydeligvis deres forældre på med deres primitive opførsel! “Tak” for “kulturberigelsen” til især De Radikale og venstrefløjen!
Sam Walker:Det er ret nemt. det er jo samme familier eller klaner som har både de unge rødder og de små børn.
I dag er der et overvejende muslimsk parallelsamfund som er stærkt rodfæstet i Vollsmose. Det fremgik blandt andet af TV2’s dokumentar “Moskeer bag sløret”.
Man kan fortsat gøre meget for at få integrationen til at fungere. Men såvel ‘bløde’ som ‘hårde’ initiativer har reelt ikke en chance for at virke, hvis tilstrømningen fra Mellemøsten og Afrika til Danmark ikke stort set stoppes.
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…