Ali tævede sin søster, fordi hun opførte sig som en dansker – ‘jeg ville være ligesom de andre drenge’

Modelfoto / You Tube

Geeti Amiri opførte sig som en dansker. Det ville Ali hendes bror ikke accepterer. Derfor slog han hende.

 

Familien kom fra Afghanistan, hvor kvinderne er undertrykte og ufri. Mændene bestemmer over dem.

 

Sådan skulle det også være i Danmark, mente Ali tilsyneladende.

 

Han slog sin søster, når hun opførte sig som danske piger, talte med danske drenge og gik til fester.

 

Det indrømmer Ali i dag i et interview med DR’s P1 Dokumentaren “Zakias datter”. Han er nu 33 år og bor i Sverige.

 

– Jeg troede, jeg kunne løse alt med vold. Hvis jeg gav hende bank, så havde jeg gjort mit for, at hun skulle opføre sig som en ”god” pige. Sådan tænkte jeg, siger Alishir Amiri til P1 Dokumentar.

 

Alishir Amiri er bror til forfatter og radiovært Geeti Amiri.

 

Hun udgang i november 2016 en selvbiografi, hvor hun blandt andet beskriver, hvordan hun fik voldsomme tæsk af sin bror i flere år.

 

Mænd skal bestemme over kvinder

 

ali var kun 14-årig, da han begyndte at kræve kontrollen med Geeti og hendes ældre søstre.

 

– En god pige må aldrig gå ud. Når man snakker med sin bror, skal hun slå blikket ned, og bare sige ja til alt. Hun må ikke drikke alkohol, feste eller have kærester. Det var sådan, min verden hang sammen dengang, siger han.

Læs også
’Sydlandsk mand’ gjorde seksuelle tilnærmelser til kvinde på gaden – da hun afviste ham, fik det uhyggelige konsekvenser

 

Alishir Amiri blev en del af en småkriminel gruppe af unge mænd og de opførte sig på samme måde overfor deres søstre.

 

– Jeg så op til de her drenge, som opdragede deres søstre efter de her æresbegreber. Så jeg gjorde de samme ting med mine søstre.

 

Da han var 21 år døde hans far, og det betød, at han skulle være familiens overhoved.

 

– I tre uger vidste jeg ikke, hvordan jeg skulle klare den byrde. Men så fandt jeg på en hurtig og kortsigtet løsning. De ting, jeg siger derhjemme, skal min mor og søstre bare adlyde. Det må være det, en mand i mit sted skal gøre, tænkte jeg.

 

Ifølge Alishir Amiri blev han som familiens overhoved mere og mere voldelig, fordi han ikke kunne overskue presset, og på det her tidspunkt kun kunne udtrykke sig gennem vrede og vold.

 

Og da alle hans søstre på nær Geeti var flyttet hjemmefra, kom hans frustrationer særligt til at gå ud over hende.

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

 

Hun var den yngste jo, og jeg tænkte: ’Nu er alle de andre gået deres vej, de lytter ikke til mig, så må jeg redde Geeti. Hun skal ikke rende rundt på cafeer og diskoteker’, husker Alishir Amiri.

 

Det førte til voldsomme overfald, der til sidst fik Geeti anbragt på krisecenter som 17-årig.

 

Hvor kommer normerne fra?

Vi får ikke nogen kobling til det ikke-vestlige muslimske samfund og det undertrykkende kvindesyn i Afghanistan som familien kommer fra.

 

Faderen var højtstående kommunist og tror måske, at han har sat sig ud over samfundets kvindesyn.

 

Han fastholdt da også, at uddannelse var den eneste vej frem for sine døtre, samtidigt med at han ikke gjorde op med et kvindesyn, som holdt kvinderne fast i en spændetrøje af traditioner og regler og facade. Det er blandt andet det Geeti Ameri kalder glansbilleder i sin bog.

 

Læs også
Dansk Folkeparti ikke velkomne i området – partimedlemmer truet med tæsk og køller, da de ville hænge valgplakater op

Den beundrede far er på ingen måde pletfri. Moderen har som de fleste muslimske kvinder aldrig fået sig et liv som andet end fødende og tjenende ånd. Man græder sammen med alle disse kvinder! Det skriver Torsten Dam-Jensen i sin anmeldelse af hendes bog i Den Korte Avis.

 

Alis beretning siger noget om vanskelighederne ved integration, når man kommer fra et land som Afghanistan: Hans syn på kvinde. Hans krav til at de skulle levet et ufrit liv og underkaste sig ham og andre mænd. Han holdning til volden. Vold var reaktionen på de ting, som  ikke gik efter hans hoved.

 

Geeti Ameri beskriver hvordan hun fik masser af tæsk og psykisk vold af sin bror, som ikke kunne finde sig tilrette i det danske samfund, men blev hashrygende kriminel.

 

Hun finder tværtimod en forklaring, ikke i at muslimske drenge får for stor frihed, som de ikke kan administrere, men i at storebroderen i kraft af at være forældrenes eneste søn blandt fire piger blev pålagt et urimeligt højt ansvar. Han fik aldrig frihed til at være barn eller ung og endte med at blive en skadet voksen. Sådan skriver Torsten Dam-Jensen.

 

Ali siger i dag, at han fortryder. Men hvad mener han om kvindesynet i islam? Og hvad med alle de andre drenge og mænd, som ifølge Ali har de samme holdninger til kvinder?

http://www.dr.dk/nyheder/kultur/ali-taeskede-sin-soester-naar-hun-blev-dansk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…