Skandale: Islamisk ekstremist havde adgang til lufthavnes sikkerhedsområder i over halvandet år, efter at myndighederne fik kendskab til hans holdninger

Wikimedia

Et passagerfly på vej fra Paris til Kairo med 66 personer om bord  er natten til torsdag ”forsvundet fra radaren” over egyptisk territorium. Der vides foreløbig ikke noget om årsagen, men der er naturligt nok frygt for, at der ligger en terrorhandling bag.

 

Der er særlige problemer med flysikkerheden i Egypten. Men det vil være en illusion at tro, at sikkerheden altid er i orden i europæiske lufthavne. Det understreges af denne skræmmende historie fra Berlin.

 

Man vidste, at han var ekstremist

Recep Ü. med tyrkisk baggrund arbejdede i et firma, der gjorde rent i flyene i Berlins to lufthavne – Tegel og Schönefeld.

 

I kraft af sit arbejde havde han adgang til sikkerhedsområderne i de to lufthavne. Det kræver, at man har fået en sikkerhedsgodkendelse, og den fik han i 2011.

 

Siden udviklede han ekstremistiske holdninger. Men det varede meget længe, før efterretningsvæsnet fortalte dette til de ansvarlige for sikkerheden i lufthavnen. Og det varede endnu længere, før lufthavnenes sikkerhedstjeneste fortalte det videre til ledelsen.

 

I mere end halvandet år færdedes Recep Ü. frit i lufthavnenes sikkerhedsområder, selv om myndighederne havde fået kendskab til hans rabiate holdninger. Og det blev kun stoppet ved en tilfældighed.

 

Imens kunne han have kostet menneskeliv. En fuldblods skandale – og det er ikke første gang, at et alvorligt sikkerhedsbrist er blevet afsløret i en tysk lufthavn.

 

Passive myndigheder

I februar 2014 blev efterretningstjenesten opmærksom på, at den dengang 24-årige Recep Ü. var stærkt forankret i det islamistiske miljø.

 

Han uddelte Koraner, havde omfattende relationer i ekstremistiske kredse og lagde kendte rabiate prædikanters propagandavideoer ud på Facebook.

 

Læs også
Socialdemokratisk politiker: ”Vi skal nok sørge for, at navnet Muhammed aldrig forsvinder”

Men først i slutningen af 2014 gav man denne viden videre til sikkerhedsmyndighederne for delstaterne Berlin og Brandenburg, der har ansvar for de to lufthavne. Derefter skete der intet – de pågældende myndigheder forblev passive.

 

Recep Ü. beholdt sin adgang til sikkerhedsområderne i yderligere 10 måneder, helt frem til oktober 2015!

 

Der skulle et knojern til

Da der endelig skete noget, var det absolut ikke, fordi myndighederne var vågnet op. Det var derimod, fordi Recep Ü. gjorde opmærksom på sig selv. Han blev grebet i et forsøg på at smugle et knojern ind i et af sikkerhedsområderne. Så blev han straks fritaget for tjeneste i rengøringsfirmaet og efterfølgende fyret.

 

Men det helt groteske er, at lufthavnsledelsen og rengøringsfirmaet selv ikke efter sagen med knojernet fik noget at vide om hans islamistiske holdninger. Det fik de først kendskab til i sidste uge.

 

Ingen af de myndigheder, der har kendt til mandens sympatier gennem længere tid, har ønsket at oplyse, hvordan skandalen bare kunne køre videre.

 

Det er ildevarslende, at man ikke engang har haft styr på et så forholdsvis simpelt tilfælde som en rengøringsansat med velkendte islamistiske sympatier.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

Hvor galt kan det så ikke gå i forhold til mere avancerede terrortrusler?

 

(Berliner Morgenpost)

http://www.morgenpost.de/berlin/article207574667/Sicherheitsleck-Salafist-arbeitete-an-Berliner-Flughaefen.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…