Zhang blev overfaldet og døde – mange overfald på kinesere i indvandrertætte områder

You Tube

Den 49-årige kinesiske skrædder og familiefar Zhang Chaolin boede i Aubervilliers,  7 km nordøst for Paris’ centrum i departmentet Seine-Saint-Denis.

 

Søndag aften den 7. august fulgtes han med vennen Keshou Ren hjemad. De boede begge på rue de la Cité i kvarteret Quatre-Chemins, og de var ved 18-tiden nået til rue des Ecoles.

 

Pludseligt og uden varsel blev de slået ned bagfra af tre unge mænd.

 

Den ene forrettede et spark på Chaolins strubehoved, hvorved han faldt og hovedet ramte asfalten med voldsom kraft. Keshou Ren blev ramt af flere slag, og gerningsmændene tog hans taske. De løb væk med deres udbytte (slik, cigaretter og et par briller) og efterlod de to ofre liggende på fortovet.

 

En forbipasserende bilist slog alarm, og ofrene blev indlagt på hospitalet Delafontaine i Saint-Denis. Keshou Ren havde adskillige sår efter slagene på kroppen og i hovedet. Han kunne forlade hospitalet og skulle holde sig i absolut ro de næste fem dage.

 

Det stod værre til med Zhang Chaolin, og han gik efter nogle timer i koma.

 

Han blev nu overført til Fondation Rothschild hospitalet i Paris. Fredag aften den 12. august, fem dage efter overfaldet, døde Zhang Chaolin af sine hjerneblødninger.

 

På baggrund af et anonymt tip og optagelser på overvågningskameraer kunne fyrre politibetjente mandag morgen den 29. august rykkede ud til to steder med større boligkomplekser i Aubervilliers og Bobigny for at arrestere tre unge på 15, 17 og 19 år, der efterfølgende tilstod.

 

Gerningsmændenes etniske baggrund forties

Gerningsmændenes identitet er ikke blevet offentliggjort.

 

Men overfaldet skete i Aubervilliers, hvor andelen af indvandrere er meget høj. Her bor især mennesker med afrikansk og nordafrikansk baggrund.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Der er været nærmest en bølge af lignende overfald på kinesere.

 

I en anden sag sagde anklageren, at “ofrene er blevet udvalgt som mål, fordi de er asiater”.

 

At overfaldets racistiske karakter blev anerkendt af retten, vakte opmærksomhed i de asiatiske samfund på baggrund af Zhang Chaolins tragiske skæbne.

 

Men også pressen skriver om racisme mod kinesere. Le Parisien skriver den 2.9 om “racisme vendt mod asiater”. En overskrift i Le Monde to dage senere lød: Det kinesiske samfund i massiv protest mod “racisme mod asiater”.

 

Reaktion i det kinesiske samfund

Ud af Aubervilliers’ omkring 77.000 indbyggere er mere end 10.000 af kinesisk oprindelse. De arbejder blandt andet inden for tekstilindustrien.

 

Læs også
”De kalder os hvide svin”

Der er blandt kineserne en voksende vrede over myndighedernes manglende evne til at beskytte dem. De kinesiske samfund plejer at klare sig selv, men situationen er nu så alvorlig, at de har valgt at træde frem i offentligheden.

 

Torsdag den 11. august samledes omkring hundrede personer foran rådhuset. Borgmester Meriem Derkaoui erklærede, at der er for få politibetjente i byen og opfordrede indenrigsministeren til at give dem flere. Der ville desuden blive sat flere overvågningskameraer op.

 

Flere bekymrede kinesere forsøgte at få borgmesteren i tale. Gohn proklamerede: “Det her er krig, jeg er blevet overfaldet mere end ti gange her”.

 

Søndag den 14. august organiserede støttekomitéen for Zhang Chaolins familie en stille højtidelighed foran rådhuset. Under massiv politibeskyttelse samledes op mod tusind mennesker, der tændte lys, lagde blomster og bar håndskrevne skilte med teksten “Sikkerhed for alle”.

 

Støttekomitéen erklærede, at borgere i Seine-Saint-Denis af kinesisk oprindelse oplever daglige overfald, der bliver stadigt mere voldelige. Indbyggernes vrede over myndighedernes utilstrækkelige tiltag vokser, og spændingerne mellem de forskellige grupperinger er følelig.

 

Borgmester Meriem Derkaoui var ikke tilstede.

 

Læs også
’Sydlandsk mand’ gjorde seksuelle tilnærmelser til kvinde på gaden – da hun afviste ham, fik det uhyggelige konsekvenser

Men hun udsendte en erklæring, hvori hun afstand fra det skurkagtige og racistiske overfald og opfordrede til ikke at forfalde til opsplitning og stigmatisering.

 

Flere kinesere sagde til Le Monde, at de ikke går hjem alene efter mørkets frembrud. Rui Wang fra foreningen for unge kinesere i Frankrig fortalte, at alle kinesiske familier kender nogen, der er blevet overfaldet.

 

Den kinesiske studerende Fang fra Aubervilliers mener, at overfaldene skyldes en fordom om, at kinesere er svage, føjelige og rige. “Jeg er blevet overfaldet tre gange på tre år. Mine venner oplever det samme, og flere er flyttet på grund af dette. Jeg medbringer ikke engang en taske længere, når jeg går ud!”

 

Rui Wang tilslutter sig, at der en underliggende racisme, som slår over i voldelig racisme, idet angrebene udspringer af en fordom om kinesere som værende rige, svage og navnlig tavse.

 

Søndag den 21. august demonstrerede omkring 1800 kinesere i Aubervilliers’ gader med slogans som: “Frihed, lig, broderskab og sikkerheds for alle!” og “Jeg var Charlie som jer. Je suis Chaolin, hvor er I?”

 

Søndag den 4. september samledes flere tusinde kinesere på place de la République for at gå gennem Paris’ gader med budskabet “Sikkerhed for alle” og mod “Racisme mod asiater”. En skærm viste et billede af Zhang Chaolin og et banner bar teksten “Zhang Chaolin, død uden grund. Hvem bliver den næste?”

 

Læs også
Dansk Folkeparti ikke velkomne i området – partimedlemmer truet med tæsk og køller, da de ville hænge valgplakater op

Angreb på kinesere i Frankrig

Ifølge den kinesiske venskabsforening har der siden november 2015 været mere end hundrede angreb på kinesere i Aubervilliers. “Der er uden tvivl flere“, siger Hua Qin Cao; “Det er ikke alle, der anmelder det”. “Det er ekstremt voldelige overfald. Vi har i flere måneder underrettet myndighederne, og nu er det forfærdelige endt med at ske”, klager han.

 

De fleste af overfaldene er netop sket i kvarteret Quatre-Chemins (der er et særligt udsat boligområde, ZUS). Som rådmand Ling Lenzi fortæller, har de fleste af ofrene været beskedne arbejdere.

 

Aubervilliers er kendetegnet ved at være dén kommune i departementet Seine-Saint-Denis, der har flest indvandrere. Mere end halvdelen af indvandrerne kommer fra Afrika, navnlig Nordafrika. Ifølge Maike Song fra støttekomitéen sker der stadigt mere voldelige daglige overfald på kinesere i regionen – ikke blot i Aubervilliers, men også i La Courneuve og Pantin (der ligger i samme departement) og i Paris.

 

Wansheng Chi fra foreningen for kinesere bosiddende i Frankrig fortæller, at det kinesiske samfund i landet, såvel som kinesiske turister, har oplevet en stigende utryghed i løbet af de seneste fem år.

 

Udover retssagen mod de tre gerningsmænd i Aubervilliers har der været flere andre retssager på det seneste.

 

To 18-årige blev den 8. august dømt for 11 overfald på kinesere i Aubervilliers i perioden april – juni 2016. De var en del af en bande, hvis andre medlemmer var mindreårige. Et af vidnerne fortalte: “De slog mig straks (…) De stjal fra mig og slog mig igen, selv om jeg ikke havde gjort modstand”, hvortil en af de tiltalte sagde: “Adrenalinen …”

Læs også
Socialdemokratisk politiker: ”Vi skal nok sørge for, at navnet Muhammed aldrig forsvinder”

 

Tre 22-23 årige fra Aubervilliers befandt sig den 26. marts på en parkeringsplads i Bobigny. Da en asiatisk familie kom ud fra restauranten Léon de Bruxelles, sprang mændene ud af bilen og slog parret foran deres chokerede børn. De stjal en taske og forsvandt. I juni måned overfaldt de igen nogle asiater. Da man den 27. september i retten spurgte ind til, hvorfor de havde angrebet asiater, fik man svaret:

 

“vi er ikke de eneste, der stjæler fra asiater, i Aubervilliers er det hverdag!” Anklageren bemærkede, at “ofrene er blevet udvalgt som mål, fordi de er asiater”.

 

At overfaldets racistiske karakter blev anerkendt af retten, vakte opmærksomhed i de asiatiske samfund på baggrund af Zhang Chaolins tragiske skæbne.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…