Du kan nemt blive snydt – gode råd om hvad du skal passe på, når du er på festival

Sommer i Danmark er ensbetydende med et hav af forskellige musikfestivaler. Festival er hyggeligt, men pas på dig selv og dine ejendele når du er afsted – der er mange potentielle svindlere.

 

Køb ikke billetter af fremmede

For at kunne få de bedste musiknavne på plakaten, er festivalerne nødt til at få nogle penge i kassen, hvorfor det er blevet en forholdsvis dyr fornøjelse at skaffe sig et festivalarmbånd. Til trods for de relativt høje billetpriser, melder flere af de store danske festivaller allerede alt udsolgt. Det får mange til at søge efter billetter på f.eks. Den Blå Avis, men det skal man altså passe på med. Der er set flere eksempler på svindlere, der designer deres egne festivalarmbånd med metalring og indvævet design, så de ser meget professionelle ud, men som ikke kan skaffe dig adgang til festivalpladsen.

 

Der er typisk tale om udenlandske svindlere, og armbånd som er produceret i Østeuropa, da de danske producenter af festivalarmbånd aldrig vil acceptere, at medvirke til muligt bedrageri.

 

En anden faldgrube er print-selv billetter. De kan såmænd være – og er ofte – ægte nok, men du har ingen kontrol over, hvor mange gange de er blevet solgt. Dermed risikerer du, at en svindler har sendt dig en billet i PDF-format som du printer ud, men som ikke kan veksles til et festivalarmbånd, da der er 10 andre, der står med nøjagtigt den samme billet som du gør, og stregkoden naturligvis kun virker én gang.

 

Smart for svindleren, men rigtig, rigtig surt for ofrene. Derfor – selvom det virker fristende – bør du virkelig være på dupperne, hvis du køber dit festivalarmbånd af andre end festivallen selv.

Pak dine penge væk

Selvom det måske nok er lidt besværligt, når du skal købe mad, øl eller souvenirs, så er det en rigtig fornuftig idé, at pakke dankort og kontanter så langt væk som muligt. Mange lommetyve køber nemlig også billet til festivalen, men bekymrer sig ikke det fjerneste om musikken eller stemningen. De er kun ude for at bestjæle glade – og ofte lettere berusede – festivalgæster, der har kontanter i lommerne. Og de scorer kassen på det.

 

De samme forholdsregler gælder også din dyre mobiltelefon. Som udgangspunkt bør du – selvom det ikke burde være nødvendigt – sikre alle dine værdigenstande, så du gør livet så surt som muligt for de langfingrede, der ikke kender forskel på dit og mit, og som ingen midler skyr i forsøget på at franarre dig dine værdier. Med hensyn til din mobil kan du gøre flere ting: du kan investere i en mobilsnor, så telefonen kan hænge om halsen og gemmes ind under trøjen – lidt ligesom en pengekat. Eller du kan få fat i en gammel mobil og så viderestille dine opkald til den, når du er på festival. På den måde mister du hverken din telefon eller dit sim-kort, hvis du skulle være så uheldig, at blive udsat for et tyveri.

 

Det Kriminalpræventive Råd har med kampagnen ”Sikker Festival”, udarbejdet en række forholdsregler som det kan være værd at tage et kig på inden du tager afsted på festival.

 

Rigtig god festivalsæson, og pas godt på dig selv.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…