Atomaftalen med Vesten har givet Iran ambitioner om øget magt i den muslimske verden

Iran, som har fået blod på tanden efter sin atomaftale med verdensmagterne, søger allerede nu at udbrede sine favnende vinger i den arabiske og islamiske region.

 

Irans mulighed for indtrængen har været udsultet af mange års sanktioner. Med sanktionernes ophævelse er Teherans appetit på indflydelse atter blevet skærpet – og blikket er rettet mod Vestbredden.

 

Iran har faktisk allerede i mange år blandet sig i den mellemøstlige regions interne affærer. Det har taget del i borgerkrigene i Yemen og Syrien og fortsætter, ved hjælp af de shiitiske muslimer i landene, med aktivt at undergrave stabiliteten i mange Golfstater, herunder Saudi-Arabien og Bahrain.

 

Også libanesernes og palæstinensernes tilværelse indgår i Irans ambitioner, som fylder pengekassen hos grupper som Hizbollah og Islamisk Jihad.

 

Iran, Gaza, Hamas

Indtil for nylig indtog Iran hæderspladsen som Hamas’ primære velgører i Gazastriben. Det var takket være Irans støtte, at denne palæstinensiske islamistbevægelse kunne holde de næsten to millioner palæstinensere i Gazastriben som gidsler. Opbakningen gjorde endvidere Hamas i stand til at smugle alle typer af våben ind i Gazastriben, herunder raketter og missiler, som blev rettet og affyret mod Israel.

 

Iran og Al-Sabireen

Læs også
Video: Droneangreb halverer Saudi-Arabiens olie – konflikten mellem USA og Iran vokser

Men bryllupsrejsen mellem Iran og Hamas sluttede for et par år siden, da Hamas nægtede at støtte den syriske præsident Bashar Assads styre — Teherans vigtigste allierede i Mellemøsten – imod den syriske opposition. Det fik iranerne til at miste tilliden til deres tidligere Hamas-allierede, og de har lige siden søgt efter nogle mere loyale venner blandt palæstinenserne. Nu synes de at have fundet dem: Al-Sabireen (“De Tålmodige”).

 

Al-Sabireen, Irans nye allierede, dukkede først op i Gazastriben, hvor de rekrutterede i hundredvis af palæstinensere, heriblandt mange tidligere medlemmer af Hamas og Islamisk Jihad.

 

Palæstinensiske kilder fortæller, at det også er lykkedes Al-Sabireen at indrullere mange misfornøjede Fatah-aktivister, som føler sig svigtet af Det Palæstinensiske Selvstyre og dets præsident, Mahmoud Abbas. Denne følelse af svigt skyldes Selvstyrets manglende udbetalinger af løn til dets tidligere loyale medlemmer. Desuden har opflammen imod Israel og indoktrinering i moskeer, sociale medier og offentlig retorik radikaliseret flere af Fatahs medlemmer og drevet dem direkte i armene på de islamistiske grupper.

 

Den iranskstøttede Al-Sabireen volder allerede Hamas hovedpine. De to terrorgrupper er fælles om en radikal ideologi, og de søger begge at udslette Israel. Ikke desto mindre anser Al-Sabireen Hamas for at være “blødsøden” over for Israel, fordi de ikke udfører daglige terrorangreb mod dets borgere. “De Tålmodige” søger palæstinensere til en gruppe, der skal være Irans stedfortrædere i regionen.

 

Al-Sabireen og Iran opmuntret af atomaftalen

Opmuntret af atomaftalen og ophævelsen af sanktionerne mod Teheran er Al-Sabireens medlemmer optimistiske. Gruppen beskrev for nylig disse skridt som en “sejr” for alle muslimer og et bevis på deres “stolthed og styrke.” Muslimerne bør nu slutte sig sammen, har de sagt, for at konfrontere “verdens arrogance og fjerne det zionistiske element fra landet Palæstina.”

 

Og faktisk ser det ud til, at Al-Sabireen har fordoblet sin indsats for at eliminere det “zionistiske element” og erstatte det med et islamistisk imperium. Med dette mål for øje forsøger gruppen nu at udvide sin kontrol uden for Gazastriben. Hævelsen af sanktionerne mod Iran faldt tidsmæssigt sammen med rapporter om, at Al-Sabireen har infiltreret Vestbredden, hvor den arbejder på at etablere terrorceller, der kan udføre angreb på Israel.

 

Al-Sabireen på Vestbredden

Ifølge Det Palæstinensiske Selvstyres sikkerhedsstyrker har Al-Sabireen allerede lokaliseret flere palæstinensere på Vestbredden, som er mere end glade for at slutte sig til gruppens jihad imod jøder og Israel.

 

Selvstyrets sikkerhedsstyrker afdækkede for nylig en terrorcelle tilhørende Al-Sabireen i Betlehem og arresterede dens fem medlemmer. De mistænkte havde modtaget penge fra gruppens medlemmer i Gazastriben til indkøb af våben, som skulle bruges til angreb på israelske soldater og bosættere på Vestbredden.

 

Hizbollah og Vestbredden

Al-Sabireen er ikke den eneste iranske stedfortrædergruppe, som har blikket rettet mod Vestbredden. I sidste måned afdækkede og knuste israelske sikkerhedsstyrker en terrorcelle i byen Tulkarm på Vestbredden, som var under Hizbollahs kommando, og som planlagde selvmordsbombninger og skudangreb. De palæstinensiske medlemmer af cellen havde af Jawed Nasrallah, Hizbollah-lederen Hassan Nasrallahs søn, lært, hvordan man udfører selvmordsbombninger, samler en bombevest, indsamler informationer og opretter træningslejre.

 

Iran og Yemen

Alt dette lyder uhyggelig velkendt. Ligesom Iran har bredt sine beskyttende vinger over Al-Sabireen og Hizbollah, har det i vidt omfang gjort det samme med andre stedfortrædere så som houthierne i Yemen og medlemmerne af de shiittiske samfund i Saudi-Arabien og Bahrain, samtidig med at det anstifter ustabilitet og opretter baser med lokale styrker.

 

Befriet for sine sanktionsbaserede begrænsninger kan Iran nu frit bedrive terror i hele regionen. Det er præcis, hvad der sker i Libanon, Syrien, Yemen, Irak samt Vestbredden og Gazastriben.

 

Katastrofe, hvis Iran får magten i de palæstinensiske områder

Irans infiltration af Vestbredden burde være et rødt flag, ikke kun for Israel, men også for USA og andre vestmagter. I øjeblikket kan man ikke gøre meget ved Irans tilstedeværelse i Gazastriben. Men Iran på tærskelen til Israels Vestbred er et flag af en helt anden kulør.

 

En israelsk tilbagetrækning, som vil føre til Hamas’ overtagelse af Vestbredden, har været omfattet med nogen bekymring. Nu spekulerer et stigende antal israelere og palæstinensere på, om sådan et vakuum ville udgøre en åbning for Iran.

 

Mellemøstens og Europas fremtid vil blive chokerende anderledes, hvis nogen form for palæstinensisk stat falder i hænderne på Irans islamiske ekstremister og deres allierede.

 

Palæstinenserne og alle interesserede parter gør klogt i at huske, at Al-Sabireen – om ikke andet – er tålmodige.

 

Billedtekst:

Al-Sabireens Gaza-kommandør, Ahmed Sharif Al-Sarhi (t.v.), stod bag en lang række skudangreb på Israel, før han blev dødeligt såret i oktober 2015 af-skarpskytter langs grænsen til Gazastriben. Iranerne menes også at have forsynet sin nye terrorgruppe i Gazastriben med Grad- og Fajr-missiler (t.h.), som er i stand til at nå Tel Aviv.

 

Oversat af Mette Thomsen

 

www.gatestone.com

Khaled Abu Toameh er en prisvindende journalist med base i Jerusalem. Følg Khaled Abu Toameh på Twitter.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…