Sundhedsstyrelsen: Børn får nakkeskader af at se for meget på skærme – her er hvad du kan gøre

Danske forældre, der har skærmglade børn, bør begrænse den tid, som poderne bruger på tabletten eller mobiltelefonen.Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, som dog ikke definerer nærmere, hvor mange timer eller minutters skærmtid, der er i orden.

 

– Rigtig mange forældre vil selvfølgelig gerne vide, hvor mange timer de kan lade deres børn sidde foran skærmen, siger Lisa von Huth Smith, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

 

– Men vi har været forskningen igennem som grundlag for anbefalingerne, og det er stadig et meget nyt område.

 

– Det er selvfølgelig noget, vi følger, og vi håber, at vi kan tilføje den viden til anbefalingerne på et tidspunkt, tilføjer hun.

 

Ifølge Politiken strømmer danske småbørn og teenagere til behandling hos fysioterapeuter som aldrig før.

 

De lider typisk af hovedpine og smerter i nakke og ryg, og det skyldes ifølge fagfolkene, at de sidder med hovedet bøjet over tablets, bærbarecomputere og smartphones.

 

Sundhedsstyrelsen kom i januar med de første anbefalinger for fysisk aktivitet for børn 1-4 år.

 

De lyder blandt andet, at børnene skal være aktive på forskellige måder i løbet af dagen, og at deres skærmtid skal begrænses.

 

– Anbefalingerne handler både om det, som skærmen gør ved dem, mens de sidder med den, men også om, at skærmtiden betyder mindre tid til at bevæge sig, siger Lisa von Huth Smith.

 

Hun tilføjer, at fysisk aktivitet styrker børnenes motorik.

 

– En god motorik giver de små børn bedre forudsætninger for at være med i legen med andre børn.

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

– Og så er en god motorik de små børns byggesten til at være fysisk aktive, når de bliver større, siger Lisa von Huth Smith.

 

På 10 år er antallet af børn og unge på 5 til 19 år, der bliver henvist til behandling hos en fysioterapeut, steget med 60 procent til næsten 30.000 personer sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Politiken.

 

Heller ikke formanden for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht, kan sætte tid på, hvor meget iPad, der kan spilles, før børnene risikerer gener.

 

– Der foreligger ikke undersøgelser om det. Det må være op til den enkelte forælders sunde fornuft, siger hun.

 

Organisationen Red Barnet har en anbefaling for skærmtid, der hedder højst 35 minutter om dagen for de 0-3-årige, mellem 30 og 60 minutter for de 4-7-årige og 1-2 timer dagligt for de 7-10-årige.

 

/ritzau/

Læs også
Politiet advarer mod mand – ved to skoler har han lokket elever med slik: Kom med mig hjem
Forældreformand Dorthe Boe Danbjørg mener, der er behov for en nuanceret diskussion af børns brug af skærme.

Børn bruger mange timer med øjnene rettet mod tablets, bærbare computere og smartphones, og ifølge Politiken strømmer børn til fysioterapeut med nakkeskader som aldrig før.

Men selv om der er tale om en bekymrende tendens, skal man huske, at tablets også kan være gavnlige for børn. Det mener Dorthe Boe Danbjørg, der er formand for Forældrenes Landsforening, Fola, og mor til tre.

– Det er noget, vi som forældre skal tage alvorligt. Men det er rigtigt svært at lave nogle meget entydige regler, for jeg kan se, at børn og unge bruger tablets og Ipads meget forskelligt.

– I sommer fik man eksempelvis en masse børn og unge ud og gå ture på grund af spillet Pokemon Go. De fik en masse motion og luft.

– Men det er bekymrende, hvis børnene bliver asociale og får nakkeskader, siger forældreformanden.

Hendes egne børn er mellem seks og 12 år. Som mor forsøger hun at begrænse tiden foran skærmen, så forbruget ikke tager overhånd. Men det kommer an på, hvordan tabletten eller telefonen bliver brugt, forklarer hun.

 

– I sommer med Pokemon Go var der frit løb, fordi vi fik drengene med til at gå aftentur.

 

– Men jeg er selv ret restriktiv med det, hvis det bare bliver brugt passivt. Men hvis det kan forbindes med en leg, kan det være rigtigt fint, siger Dorte Boe Danbjørg.

 

Tal fra Danmarks Statistik viser ifølge Politiken, at antallet af børn mellem 5 og 19 år, der bliver henvist til fysioterapeut er steget med 60 procent på ti år.

Læs også
Tidligere præst i Tømmerup har erkendt seksuelle overgreb på børn og unge – her forklarer psykolog, hvad der kan ligge bag

 

Og ifølge fagfolk skyldes det især børns timer foran eksempelvis bærbare computere, smartphones og tablets.

 

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør forældre begrænse forbruget foran skærmen, men styrelsen har endnu ingen konkrete retningslinjer for, hvor meget tid børnene må bruge.

 

Som forælder savner Dorthe Boe Danbjørg ikke konkrete regler for, hvor meget tid, børnene må bruge foran skærmen.

 

– Unuancerede retningslinjer kan vi ikke bruge. Men gode råd kan man altid komme med, siger hun.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…