Nordea får også på puklen fra en anden kant: Banken har fået en indianerstamme og Greenpeace på nakken efter investeringer i omstridt olierørledning

Colourbox

Da skandalen omkring de såkaldte Panama-papirer eksploderede, viste det sig, at Nordea var dybt involveret. Det blev afsløret i forbindelse med fortegnelsen over firmaer, der har søgt skattely.

 

Ifølge dr.dk nævnes Nordea i papirerne ikke færre end 11.143 gange. Tallet kom frem i forbindelse med en artikel, hvor dr.dk den 20. juli blandt andet skrev:

 

”Nordea har haft et tæt samarbejde med det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, der har assisteret banken med at oprette selskaber i skattely.”

 

Og nu er en ny ubehagelig sag på vej mod banken.

 

Omstridt rørledning

Det viser sig nu, at Nordea ifølge Politiken har investeret et sted mellem 274 og 358 millioner kroner i en dybt kontroversiel olierørledning, den såkaldte ”Dakota Acces Pipeline”. Den er omkring 1.886 kilometer land og skal strække sig gennem fire amerikanske stater

 

Projektet er stødt på stor modstand hos blandt andet den amerikanske indianerstamme Standing Rock, som er en del af Sioux-stammen.

 

Således skriver Politiken, at FN’s særlige observatør for folks rettigheder, Victoria Tauli-Corpuz, mener, at byggeriet ”udgør en betydelig risiko for Standing Rocks Sioux-stammes drikkevand og risikerer at ødelægge deres begravelsespladser og hellige steder.”

 

Indianerstammen bønfalder nu Nordea om stoppe

Nordeas flere hundrede millioner store investering i olierørledningen er da heller ikke gået upåagtet hen blandt Sioux-indianerne, som ifølge Politiken via Greenpeace torsdag den 1. december overrakte et bønskrift til direktøren for Nordea Invest, Eric Petersen.

 

Ifølge Politiken var brevet skrevet af stammens rådsformand Dave Archambault.

 

Læs også
Nordea har mistet sin status som Nordens bedste bank til at rådgive store virksomheder

”Som kæmpe bank i Norden spiller Nordea en vigtig rolle,” hedder det blandt andet i henvendelsen, som fortsætter:

 

”Standing Rock stammen er stærkt imod ”Dakota Access Pipeline”, som truer vores stammes suverænitet, de hellige steder, hvor vores forfædre levede og ligger begravet, og vandet, som vore liv er afhængige af.”

 

I lighed med FN’s særlige udsending er også Greenpeace stærkt involveret i protesterne mod olierørledningen.

 

Nordea vil nu undersøge sagen

Den norske bank DNB har i modsætning til Nordea allerede trukket sine investeringer ud af det kontroversielle olieprojekt, som har medført store demonstrationer i USA, hvor politiet blandt andet har brugt tåregas mod demonstranterne.

 

På Nordeas hjemmeside hedder det i en pressemeddelelse om bankens investering i olierørledningen:

 

”Vi kan godt forstå, at der er røre om den her sag, og vi tager den meget alvorligt. Vi er i fuld gang med at undersøge situationen og har kontaktet alle de virksomheder, som har deltaget i bygningen af rørledningen,” skriver Nordea Invest direktør Eric Petersen.

Læs også
Nordea mistede 40.000 kunder sidste år

 

I modsætning til den norske bank vil Nordea dog ikke sådan uden videre trække sine investeringer tilbage. Først efter et besøg i USA vil banken ifølge pressemeddelelsen tage endelig stilling til, om man vil fortsætte sine investeringer i projektet.

 

Læs hele Politikens artikel her:

http://politiken.dk/indland/art5720634/Nordea-investerer-millioner-i-selskaber-bag-omstridt-olier%C3%B8rledning-ved-indianer-reservat

 

Og læs her om Nordeas mange møgsager:

http://www.dr.dk/nyheder/penge/overblik-nordeas-moegsager

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…