Nordafrikanske lande hænger over Europa som et damokles-sværd

Økonomen Nicolas Bouzou betegner i det politiske ugeskrift “Le Point” Algeriet som et damoklessværd, der hænger faretruende over Frankrig.

 

Det skyldes, at de styrtdykkende oliepriser og et håbløst planøkonomisk styre har bragt den gamle franske koloni på randen af økonomisk sammenbrud.

 

97 procent af eksporten og 60 procent af nationalbudgettet bygger på oliesalg, og indtægterne er i frit fald.

 

Ikke mindst efter at USA er blevet selvforsynende med olie, OPEC-landene nægter at holde oliepriserne kunstigt oppe, og Iran vender tilbage på verdensmarkedet som storeksportør.

 

Dertil kommer, at Algeriet under Boumedienne som den første præsident efter frigørelsen fra Frankrig gav sig rendyrket socialisme i vold.

 

Den nuværende præsident Bouteflika lod sig genvælge for tredje gang, selv om han måtte udskrives fra et fransk hospital som en afkræftet mumie, som nægter at gå på TV for at skjule for befolkningen, hvor skralt det står til med kræfterne.

 

Det bliver ikke bedre af, at han omgiver sig med jævnaldrende politikere, der heller ikke har styr på udviklingen.

 

Resultatet er en masseudvandring over Middelhavet af unge arbejdsløse, som ikke ser en fremtid blandt Algeriets 40 millioner indbyggere.

 

Men Ifølge den nyeste franske analyse har kun 26 procent af de algierske tilflyttere fundet et arbejde et år efter deres ankomst til Europa. Mange tager så videre til Tyskland, hvor de ikke får en særlig hjertelig modtagelse efter nytårsovergrebene i Køln og andre storbyer, hvor unge nordafrikanere førte an i udskejelserne.

 

Nogle søger derefter videre nordpå til Danmark og de andre Nordiske lande, hvor deres jobmuligheder er endnu ringere end i Frankrig, hvor de trods alt som fransktalende ikke har nogen sprogproblemer med at komme ind på arbejdsmarkedet og blive integreret.

 

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

Algeriet er ikke alene i Nordafrika om at hænge som truende damoklessværd over hovedet på europæiske lande. Nabolandet Tunesien har ganske vist ingen olie, men her er turismen en af de vigtigste indtægtskilder, og den kilde er næsten udtørret efter muslimske terrorangreb på badestrande, museer og andre turistattraktioner.

 

For Danmarks vedkommende har tunesiske migranter gjort sig uheldigt bemærket ved  i relativt stort antal at have påtaget sig opgaven med at hævne fornærmelser mod Allah og hans budbringer. I de fleste tilfælde har evnerne som terrorist heldigvis ikke stået mål med viljen, men ingen kan garantere, at værtnationens held varer ved.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…