Nu viser det sig, at alle de smukke ord om EU’s asylaftale med Tyrkiet overhovedet ikke holder i virkelighedens verden

You Tube

For nogle dage siden opstod en voldsom brand i flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos. Mere end halvdelen af lejren brændte ned – containere til beboelse og telte.

 

Politiet går ud fra, at det var asylansøgere i lejren, der satte ild til den. Foreløbig er ni blevet anholdt.

 

Branden må ses om et forsøg på at sætte myndighederne under pres.

 

Disse asylansøgere kan ikke komme videre op gennem Europa, sådan som de ønsker.

 

Men der er heller ingen, der rejser i den modsatte retning – til Tyrkiet. For EU’s aftale med Tyrkiet om at sende asylansøgere tilbage fra Grækenland til Tyrkiet fungerer ikke. De mange fine ord i aftalen holder ikke i virkelighedens verden.

 

Så 13.000 asylansøgere bliver hængende på de græske øer, mange af dem på Lesbos. Det skaber en eksplosiv situation.

 

Bliver hængende

Ifølge EU’s aftale med Tyrkiet skal alle asylansøgere, der får afslag på asyl i Grækenland, sendes tilbage til Tyrkiet, der så tager sig af dem. Til gengæld skal EU-landene tage imod et tilsvarende antal asylansøgere fra Tyrkiet.

 

Men aftalen fungerer ikke.

 

For det første er de græske myndigheders behandling af asylansøgerne uendeligt langsom. For det andet bliver de afviste asylansøgere stort set ikke sendt tilbage til Tyrkiet.

 

Hvis ansøgerne bliver afvist, kan de nemlig appellere afgørelsen. Og den græske appel-kommission betragter ikke Tyrkiet som et sikkert tredjeland og vil derfor ikke tillade, at asylansøgere sendes tilbage dertil.

 

EU-landene vil ikke tage imod

Samtidig fungerer en anden del af EU’s planer heller ikke.

 

EU-landene med Tyskland i spidsen har lovet at modtage et antal asylansøgere fra Grækenland. Løfterne omfatter over 66.000 personer, men disse løfter er ikke holdt.

 

Forleden lovede Tyskland så at tage imod 500, men det er der heller ingen, der rigtig tror på.

 

Merkels kovending

Til gengæld er det lykkedes at bremse ganske effektivt op i tilstrømningen af nye asylansøgere til de græske øer.

 

Det er nu gået op for migranterne, at de ikke længere kan komme videre fra Grækenland op gennem Europa. Og det er det, der har været hele formålet med at gå i land på de græske øer.

 

Men dette stop for tilstrømningen til Grækenland skyldes ikke så meget EU’s aftale med Tyrkiet. Det skyldes først og fremmest lukningen af Balkan-ruten.

 

Migrantstrømmen bliver standset allerede på grænsen mellem Grækenland og Makedonien. Og der er også skrap national grænsekontrol længere nordpå. Det gør det meget mindre tillokkende for migranterne at tage til Grækenland.

 

Angela Merkel og EU-toppen er tidligere kommet med hård kritik af de lande, der lukkede Balkan-ruten. Men nu synes de at have indset, at denne lukning er helt afgørende for at begrænse strømmen op gennem Europa.

 

Der arbejdes på planer om, at EU’s grænseagentur Frontex skal bistå med at lukke grænsen mellem Grækenland og Makedonien af. Dermed mindsker man også afhængigheden af Tyrkiet. Det er nye tider.

 

Kommer til at lære på den hårde måde

Men man har altså fortsat problemet med omkring 13.000 asylansøgere, der bliver hængende i Grækenland – fordi de ikke kan sendes til Tyrkiet, og fordi de ikke vil rejse tilbage, hvor de kom fra.

 

De kan ikke regne med at komme til andre EU-lande. Efter sidste års asylkaos har ingen lyst til at åbne for flere. Befolkningerne i Tyskland, Danmark osv. siger nej.

 

Formentlig er en stor del af disse strandede migranter ikke reelle flygtninge. De søger en bedre fremtid i Europa.

 

Nu tyder meget på, at de kommer til at lære på den hårde måde, at det ikke kan lade sig gøre – i hvert fald ikke via Grækenland. Før eller siden må de erkende, at deres situation er udsigtsløs, og rejse tilbage.

 

Men indtil videre bliver de i flygtningelejrene med stadig voksende frustrationer. Branden på Lesbos var måske ikke den sidste.

 

https://www.welt.de/politik/ausland/article158387541/Warum-niemand-Fluechtlinge-in-die-Tuerkei-zurueckschickt.html

Del på Facebook