Lev stærkt, dø tung. Mændenes helbred halter, men mandesundhed er nu for alvor kommet i fokus herhjemme

PR-foto: Fitness World

Mænd i Danmark lever fire-fem år kortere end kvinder – faktisk 13 år kortere end de bedst stillede kvinder – og har en overdødelighed inden for mange sygdomme. Blandt andet dør flere mænd af kræft, selvom kvinderne er i overtal i befolkningen, og mænd har en dårligere 5-års overlevelse på området.

 

Det er interessante og bedrøvelige fakta, men hvad gøres der aktivt for at ændre på tingenes tilstand i samfundet? De seneste år er fokus på mandesundhed blevet øget gradvist med tiltag i offentligheden som f.eks. ’Movember’ i november, Men’s Health Week i juni og ’Mand, det nytter’, der er en ny kampagne under Kræftens Bekæmpelse. Sidstnævnte blev startet i 2015 og kører fra d. 9. maj i år med arrangementer, indsamling og midler, der doneres til forskning senere på året.

 

Et af de firmaer, som har valgt at støtte tiltaget, er Fitness World. Her ønsker man at støtte op om forskning på området samt minde om, at motion gavner sundheden aktivt.

 

”Vi har en tradition for at støtte et velgørende projekt en gang om året,” fortæller direktør Steen Albrechtslund.

 

”Vi vil gerne sætte sundheden i centrum og være med til at sikre, at der kommer mere forskning i kræft fremover til gavn for alle. Derudover er motion sundt, da adrenalin aktiverer immunforsvarscellerne i blodbanen og dermed kan bekæmpe sygdomme som cancer,” siger Steen Albrechtslund.

 

På cykeltur i arbejdstiden for at støtte forskning


Pengene er doneret gennem en kampagne på en uge i foråret, hvor alle nye tilmeldinger i centrene udløste 100 kroner til Kræftens Bekæmpelse.

 

Fitness Worlds egne medarbejdere har også hjulpet til med at køre penge hjem på motionscykler, hvor hver trampet kilometer resulterede i 50 støttekroner. Vel at mærke i arbejdstiden, og det er blevet til en slat penge, da samlet 655.410 kroner er gået til ”Mand, det nytter”.

 

Projektet sætter blandet andet fokus på kræftforskning i relation til mænd, og sidste år brugte Kræftens Bekæmpelse omkring 23 mio. kr. på forskning og patientstøtte i relation til mænd. Heriblandt forskning inden for behandling af tyktarm- og endetarmskræft samt tre projekter, der omhandler prostatakræft.

 

Nye oplysningstiltag til mænds gavn

Den selvejende oplysende institution Center for Mænds Sundhed er et andet tiltag, som er kommet til inden for de seneste fem år. Centret vil gennemføre projekter, der skal fokusere på mænds sygdom, socialt udsatte mænd og kommunikationen til målgruppen, der af og til virker som om, de lader viden om sundhed prelle af for at virke macho.

 

Selskab for Mænds Sundhed er en pendant til førnævnte institution. Selskabet har eksisteret siden starten af 2000erne med arrangementet Men’s Health Week som et vigtigt punkt på dagsordenen. Arrangementet er støttet af medicinalfirmaet Bayer og samarbejder med f.eks. kommuner om oplysende arbejde. Det er gratis at være medlem af selskabet, der har chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet som formand. Han er en af de mest benyttede kilder i medierne omkring mænds problemer med sundheden.

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

 

Årets udgave af Men’s Health Week rummer blandt andet foredrag om sund mad og livet som far, ja selv ministeren for sundhed og ældre kigger forbi og præsenterer programmet. Førnævnte uge starter i år d. 13. juni.

 

FAKTA. Eksempler på mandesundhed i fokus

Arrangementer – Movember, Men’s Health Week, Mand det nytter.

 

Bøger til målgruppen – Kend din krop mand (Div., Forlaget Aschehoug), Ølmaven og hvordan du slipper af med den (Søren Lillesøe), Herrerevolution (Oscar Umahro), Rigtige mænd går også i sort (Oscar Umahro), Mænds sundhed og sygdomme (Svend Aage Madsen).
Hjemmesider – Maendshelse.dk, Sundmand.dk

 

Kilde: Fitness World, Cancer.dk, Forum for Mænds Sundhed

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…