Ekspert advarer: Kraftig stigning i multiresistente bakterier

Forekomsten af de multiresistente MRSA-bakterier øges kraftigt i Skåne. I november, registrerede myndighederne 102 tilfælde, det er dobbelt så mange i forhold til januar og februar. Det skriver avisen Sydsvenskan.

 

Mellem januar og november 2015, blev der registreret 635 tilfælde af MRSA i Skåne mod 488 tilfælde i hele 2014.

 

”Vi ser denne vækst i hele landet, men stigningen i Skåne skiller sig ud,” siger Anders Tegnell fra  Epidemiologisk afdeling.

 

Det er især syge, børn og ældre der rammes

Ifølge Anders Tegnell er stigningen forbundet med den øgede i flygtninge- og migranttilstrømning  til Sverige.

 

”Det er vores indtryk, at mange flygtninge kommer med både sår og småskader som er smittet,” siger han.

 

Chef for Sundhedsvæsnet Olov Aspevall er enig. “Vi ser i statistikken, at smitten er øget meget i Syrien. Der er  sikkert en kobling til flygtningene. De har ofte sår og andre skader, som øger risikoen for at blive smittet med resistente bakterier.”

 

Der er oftest syge, børn og ældre som angribes af MRSA. Men ud over at risikoen for at blive udsat for de antibiotikaresistente bakterier, vil det øgede medicinbrug øge risikoen for, at andre bakterierne også udvikler resistens.

 

Ingen statistikker om MRSA dødsfald

Sidste efterår, døde MRSA-inficerede spædbørn på Lund neonatal intensivafdeling.

 

Men myndighederne fører på nuværende tidspunkt ikke statistik over, hvor mange der dør som følge af multiresistente bakterier. I de fleste tilfælde er dødsårsagen en anden sygdom, men hvor bakterierne har haft en medvirkende effekt.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Med den øgede forekomst af MRSA er sundhedsvæsenet nødt til at bruge flere forskellige typer antibiotika, hvilket kan føre til, at nye former for multiresistente bakterier opstår. Resultatet bliver at der til sidst ikke findes antibiotika som bakterier ikke har udviklet et forsvar mod.

 

Kilde: SVT og Avpixlat.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…