Italien har en lang tradition for militærpoliti – Carabinieri

I anledning af, at der åbenbart tegner sig et politisk flertal for at lade militæret overtage politiets bevogtningsopgaver og deltage i grænsekontrollen, kan der være anledning til at minde om situationen i Italien.

 

Italien har en lang tradition for at inddrage militæret som bistand til og aflastning af politimyndighederne, dvs. politiet og Carabinieri. Det er sket mange gange i efterkrigstiden, og det er ingenlunde et særligt fænomen indført af Berlusconi.

 

Militæret blev sat ind mod separatist-terror i Sydtyrol i 1960’erne, beskyttelse af infrastruktur mod attentater fra Brigata Rossa i 1970’erne, mafiakrigen på Sicilien i begyndelsen af 90’erne, ved uroligheder på Sardinien, i diverse katastrofesituationer og forstærket grænsebeskyttelse og bekæmpelse af illegal indvandring.

 

Siden 2001 er den militære bistand intensiveret. Ud over bistand ved afviklingen af vinterolympiaden i Torino i 2006 og sikkerhedsopgaver i forbindelse med G-8 topmødet i 2009 kan nævnes den såkaldte Operation Strade Sicure, der blev iværksat i begyndelsen af 2008. Baggrunden var det generelle trusselsbillede, der tilsagde synlig tilstedeværelse af sikkerhedsstyrker i de italienske byer.

 

Særlige indsatsområder var immigrationscentre i en række provinser, særlige følsomme lokaliteter i Rom, Milano og Napoli – hovedsagelig ambassader og konsulater. Militæret overtog bevogtningsopgaverne fra politiet og Carabinieri og den militære bevogtning omfattede bl.a. den danske ambassade i Rom og Generalkonsulatet i Milano. I samarbejde med politiet afpatruljerede militæret trafikale knudepunkter, bus og togstationer og turistområder i en række italienske byer.

 

Militæret har under disse operationer været udstyret med visse politimæssige beføjelser begrænset til muligheden for at standse og visitere mistænkelige personer og køretøjer m.v. Mistænkte skulle umiddelbart overgives til politimyndighederne. Der deltog mellem 3.000 og 4.000 soldater i operationen, og i det første år blev 300.000 personer og 150.000 biler undersøgt.

 

Det kan også nævnes, at der i 2009 blev indsat militær i forbindelse med affaldssituationen i Napoli (Operation Strada Pulite) og i forbindelse med jordskælvet i L’Aquila i Abruzzerne.

 

Det forlyder, at der i Italien – bortset fra en vis rivalisering mellem Carabinieri og hæren – generelt i korpsene, befolkningen og det politiske system har været tilfredshed med at inddrage militæret i visse sikkerhedsopgaver.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…