En læge advarer: Multiresistente bakterier breder sig dramatisk i kølvandet på indvandringen

Bengt Wittesjö / Foto: Landstinget Blekinge

En overlæge med speciale i smitte og hygiejne slår alarm.

 

Forekomsten af den multiresistente bakterie MRSA er stærkt stigende I Sverige. I Blekinge er har man set en fordobling af smittede indenfor det seneste år.

 

MRSA er en form for stafylokokker, der har udviklet resistens over for de fleste antibiotika. Det giver anledning til inficerede sår.

 

”Vi ser en stigning i hele landet og det har meget at gøre med den store tilstrømning af flygtninge,” siger overlæge på Blekinge hospital Bengt Wittesjö. Han har speciale i hygiejne og forebyggelse af smitte.

 

Ifølge Wittesjö tager myndighederne rutinemæssig prøver, af patienter med sår og patienter som er blevet syge i udlandet.

 

”Flygtninge, der søger lægehjælp, har ofte været i miljøer hvor forekomst af MRSA er almindeligt”, siger Wittesjö.

 

Andre sygdomme er i vækst

ESBL er et enzym der nedbryder antibiotika, og gør bakterier resistente mod traditionelle typer af penicillin. ESBL er ligeledes i kraftig vækst.

 

”Vi ved endnu ikke, hvor længe man kan værer bærer af ESBL. Men vi har set en betydelig stigning i forekomst af bakterien. Der er flere mennesker som rejser til udlandet end før i tiden, det bidrager til stigningen,” forklarer Wittesjö.

 

Ifølge Avpixlat rejser et stort antal udlændinge tilbage til hjemlandet på ferie, så snart de har fået permanent opholdstilladelse i Sverige.

 

Man kan ikke beskytte sig mod MRSA, ESBL eller lignende bakterier, men man nedsætter risikoen for smitte med en god håndhygiejne.

Læs også
Mangeårig kriminalassistent: Udlændinge kræver stor politiindsats – men politiets øverste ledere vender det blinde øje til problemerne

 

Tyskland har modtaget mere end 1. mio flygtninge.

 

”De ansatte i det offentlige tyske sundhedssystem kigger nu efter tarmblødningsfeberen CCHF, difteritis, Ebola, hepatitis, HIV/AIDS, malaria, mæslinger, meningitis, fåresyge, polio, fnat, stivkrampe, tuberkulose, tyfus og kighoste. Efterhånden som flygtningecentrene fyldes til randen, holder lægerne også et vagtsomt øje med muligheden for masseudbrud af influenza og Roskildesyge/Novovirus.” Læs mere her.

 

Kilde: Avpixlat.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…