Københavns Kommunen har længe undret sig: Hvorfor lærte eleverne fra nogle klasser meget mere end eleverne i andre klasser på samme skole?
Nu har kommunen fået svaret:
Svaret er slappe lærere. Især spiller to ting en rolle:
Disciplin er afgørende.
Lærere, der er til stedet og ikke syge og fraværende i ét væk, spiller også en stor rolle.
København bad forskere på DPU om at undersøge, hvorfor der var så stor forskel på elevernes evne til at lære at læse, skrive og regne.
Nogle 9. kalsser får et meget lavere gennemsnit ved folkeskolens afgangsprøve end andre klasser på samme skole.
Nu er undersøgelsen kommet. Den sammenligner københavnske klasser. Og den viser, at disciplin er afgørende, ligesom det spiller en stor rolle for elevernes præstationer, hvor mange sygedage klassens lærere har. Det skriver Politiken 21.8.
Undersøgelsen modsiger de påstande, der har floreret om at det vigtigste er, hvor tilfredse børnene er med skolen.
“Vores analyse har vist, at trivsel ingen sammenhæng har med elevernes faglige resultater, når man også inddrager andre variable i analyserne. Det er ret interessant, nu hvor der tales så meget om trivsel som forudsætning for at børnene lærer noget”, sigerprofessor Peter Allerup fra DPU, som har lavet undersøgelsen sammen med André Torre og Vibeke Hetmar.
Man kan se at lærere, som har meget fravær, rammer eleverne særlig hårdt i fag som matematik, hvor der er hårdt brug for nærværende og stabile lærere.
Men de slappe lærere ser ikke ud til at de skal frygte nye skrappe krav, som forhindre dem i at fortsætte deres slendrian.
Jan Trojaborg fra Lærerforeningen kan åbenbart ikke se at lærere og skoleledere har et ansvar. Nej årsagen er nedskæringer.
Venstres børne og ungdomsborgmester Pia Allerslev mener heller ikke der er behov for nye tiltag. Hun siger til Politiken, at hun mener, at det kommunerne nu gør, er det, der skal til.
Peter Allerup kan da også konstatere, at der er stribevis af danske og internationale undersøgelser, som viser, at uro i klassen er afgørende for, hvor meget eleverne lærer.
Så de triste tilstande og de dårligere lærere kan endnu engang fortsætte uanfægtede af de ansvarlige.
Peter