Han er muslim, men siger lige ud: ”Muslimer og islam har en rolle i terrorangrebene, fordi terroristerne henter deres ideer og gerninger fra islam”

 

Ahmed Aboutaleb er muslim med marokkansk baggrund, og han er borgmester i den hollandske storby Rotterdam.

 

Han er en populær skikkelse i Holland, fordi han meget bevidst har tilpasset sin opfattelse af islam til det frie vestlige samfund. Han går til angreb på alskens muslimske mørkemænd.

 

Efter blodbadet på Charlie Hebdo i Paris blev han interviewet på hollandsk TV. Her lagde han ikke fingrene imellem over for terroristerne og deres sympatisører:

 

”Det er uforståeligt, at I kan vende jer mod friheden. Men hvis I ikke kan lide friheden, så pak for Guds skyld jeres kufferter og tag af sted.”

 

Terroristerne citerer Koranen

For nylig var han igen ved at give islamister et hjertetilfælde, da han blev interviewet til den arabiske TV-station Al-Arabiya.

 

I interviewet opfordrer han til muslimsk selvkritik. Den vigtigste del drejer sig om forholdet til terroren.

 

Intervieweren spørger anklagende, om det ikke er forkert at kræve af muslimer at de skal tage åbent afstand fra Islamisk Stat og ekstremisme – sådan som Aboutaleb gør det. Er det ikke at bede dem om at forsikre, at de er uskyldige i noget, de ikke har ansvar for?

 

Nej, den opfattelse er 100 procent forkert, svarer Aboutaleb:

 

”Vi kan ikke påstå, at islam ikke spiller nogen rolle i det, der sker nu – bombesprængningerne og terrorangrebene, som Europa oplever i dag. Muslimer og islam har en rolle i dette, fordi disse terrorister henter deres ideer og gerninger i islam.”

 

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

”De citerer Koranen (…) for at påstå, at de har ret gennemføre jihad (hellig krig).”

 

”Vi kan ikke være tavse over for terroren”

Intervieweren siger så: ”Hr. Aboutaleb, det lyder, som om De betragter disse terrorister som sande muslimer.”

 

Aboutaleb svarer:

 

”I det mindste foregiver disse terrorister at være muslimer. Så kan vi ikke forholde os passivt.  Det mindste, vi kan sige, er da: ’Ved Gud, det her er ondskab’”

 

”Vi kan ikke blive hjemme og bare være tavse, for Europa og Vesten ser vores tavshed som et udtryk for, at vi er enige med terroristerne.”

 

Aboutalebs kritik rammer danske muslimer

Læs også
Video: Hvalpen skal møde sin far for første gang – og så kommer overraskelsen

Det er ren besked, som i høj grad også rammer talsmænd for danske muslimer. Mange af dem nægter at tage offentligt afstand fra terroristerne og deres åndelige grundlag.

 

De bruger som begrundelse, at det ikke kan være deres opgave at gå ud og forklare, at de som muslimer er uenige i, hvad ekstremisterne siger og gør.

 

Jo, det er lige præcis vores opgave, svarer Ahmed Aboutaleb. For ekstremisterne kommer med mange citater fra Koranen som begrundelse for, at de gør, som de gør. Disse citater er ikke noget, de har opfundet. Det står faktisk i Koranen.

 

Så er det opgaven for muslimer i Vesten at gøre det klart, at det ikke er den udgave af islam, de sympatiserer med. Hvis de ikke gør det, opstår mistanken om, at de er mere eller mindre er enige i de ekstreme synspunkter.

 

Det har Aboutaleb ret i. Det er fuldstændig rimeligt at afkræve muslimske talsmænd et svar på, om de tager afstand fra den fundamentalistiske islam, som terroristerne påberåber sig. Det er sådan, man fører samfundsdebat i et frit samfund.

 

Men det kniber ofte ganske gevaldigt med at få disse svar – klart, direkte og uden forbehold.

 

Læs også
Video: Hunden risikerer sit eget liv for at redde sine hvalpe ud i live

Der er ikke mange muslimske talerør, som ligner borgmester Ahmed Aboutaleb fra Rotterdam. Heller ikke i Danmark.

 

TV-interviewet kan ses på denne video med engelske undertekster. Den er udsendt af MEMRI TV.

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…