Grete har oplevet lidt af hvert med hjemmehjælpen: Nogle af de unge ved ikke, hvordan man gør rent

Colourbox

Grete Nørgaard græd den dag, hun ringede til Amager Bladet. Det var den dag hun skulle i klubben. Men den hjemmehjælper, som skulle hjælpe hende i bad var ikke kommet. Det blev dråben som fik Grete til at reagere.

 

Grete Nørgaard er 97 år. Hun får hjælp morgen og aften. En gang om ugen får hunhjælp til at gå i bad og til indkøb, og hver 14. dag får hun gjort rent i lejligheden. Hun får også vasket tøj – det sidste betaler hun dog selv for som en ekstraydelse.

 

Hun går dårligt og kan ikke løfte ret meget selv. Derfor er hun meget afhængig af sin hjemmehjælp.

 

Men der er for mange problemer med hjemmehjælpen, synes hun. Der kommer mange forskellige. De kommer ikke på det tidspunkt, der er aftalt. Og alt for mange af de unge hjemmehjælpere ved ikke nok om rengøring.

 

En dag blev det altså bare for meget. Grete tog telefonen og ringede til sin lokale avis, Amager Bladet. Hun græd, fordi hjemmehjælperen, der skulle hjælpe hende i bad og klare rengøringen, ikke var kommet som aftalt klokken 8.00.

 

Hjemmehjælpen kommer ikke til tiden

“Jeg ringede til Hjemmehjælpen og fik at vide, at hjælpen ville være der om to minutter. Ved du, hvornår de kom? Den var næsten halv tolv! Men jeg skulle i klub om eftermiddagen, og så kan det jo ikke hjælpe noget. Jeg går i Sløjfen, det er jeg nødt til, jeg kan ikke holde ud bare at sidde her hver dag. Vi er fire der spiller kort, og det er jeg glad for,« fortæller Grete, der kommer hen til Sløjfen på sin elscooter eller i taxa.

 

Den dag kunne badet ikke nås, og rengøringen heller ikke, bortset fra at der blev vasket op og redt seng.

 

Det fortalte hun til Amager Bladets Hanne Bjørton, som have en lang samtale med Grete. (Amager Bladet 23.2)

 

»En anden gang, hvor jeg skulle i bad en torsdag, sagde hjemmehjælperen: »Jamen det står ikke på min seddel, at du skal i bad.« Så kom jeg ikke i bad i 14 dage, og jeg kan desværre ikke selv, fordi jeg går så dårligt – ellers ville jeg gøre det. Mit barnebarn har ringet og klaget flere gange, fordi jeg har fået det svar, at »du skal bare være glad for, at du får hjælp«. Mit barnebarn sagde, at det kan ikke være rigtigt, at man taler sådan til ældre mennesker,« siger Grete.

 

Der kommer hele tiden en ny

Læs også
Antallet af hjemmerøverier begået af folk med fremmed baggrund eksploderer – mange ældre udsættes for modbydelige oplevelser

Mange ældre kender problemerne med hjemmehjælpere, som ikke kommer til den aftalte tid. Det betyder jævnligt at man ikke får de ydelser, man er berettiget til.

 

Et andet problem er de mange forskellige hjemmehjælpere.

 

Hver gang, der kommer en ny, skal den ældre begynder forfra med at forklare, hvor tingene står, og hvad der skal gøres.

 

Grete har skrevet det ned:

 

»Jamen, hvis vi bare går lidt tilbage, så var der en ny 5. februar, som beholdt frakken på og tasken over armen, mens hun vaskede op. Den 6. februar havde jeg så fået en fast hjemmehjælper, men hun er syg. 7. februar kom der en ny om aftenen, og 9. februar kom der en ny, og det gjorde der også 14. februar,« læser Grete op.

 

De unge ved for lidt om rengøring

Grete vil gerne have det rent i sit hjem. Men det er svært, når nogle af de unge hjemmehjælpere ikke kender til den mest grundlæggende rengøring.

Læs også
Hvordan går det egentlig med den græske økonomi?

 

»Jeg kan godt lide en smule renlighed. Men nogle af de unge hælder vand i opvaskebaljen og vasker gryderne op først. Hvordan skal glassene nogensinde blive rene. Eller tager en tallerken med sovs og kommer den lige ned i opvaskevandet. Jeg fatter ikke, de kan tjene deres dagløn på den måde, og jeg vil så gerne appellere til, at de unge fik et kursus i rengøring, før de bliver sendt ud,« siger Grete til amager Bladet.

 

En anden dag skulle en ung hjemmehjælper gøre Gretes fryser ren.

 

»Men hun anede ikke hvordan og brugte en masse tid på at koge nogle gryder vand og spurgte mig til sidst, hvordan hun skulle gøre,« siger Grete.

 

Men det er ikke kun manglende viden. Det ser også ud til at handle om ligegyldighed og mangel på respekt. som dengang hjemmehjælperen behold overtøjet på og vaskede op med tasken over armen.

 

Glad for aftenholdet

Grete får hjemmehjælp fra det private firma Hjemmehjælpen A/S. Og hun ønsker ikke at skifte til den kommunale hjemmehjælp.

 

Læs også
Det er forkert, når man tror, at palæstinensernes leder Mahmoud Abbas omsider er rede til at acceptere FN’s “to stater for to folk”

Der er mange ting hun er tilfreds med.

 

“Nej, jeg vil ikke skifte. De to jeg har om aftenen, de gør alting perfekt – det er mest om dagen, at tingene går galt. De modne damer, som jeg kalder dem, har jeg aldrig problemer med,« siger Grete.

 

Hjemmehjælpen A/S svarer på kritikken

Direktør i Hjemmehjælpen A/S, Camilla Petersen, kommenterer kritikken samt Hjemmehjælpen A/S får en dårligere vurdering i en ny tilsynsrapport end tidligere år.

 

Hun siger, hjemmehjælperne arbejder i små grupper for at sikre, at de ældre kan lære de hjemmehjælpere at kende, som kommer i deres hjem.

 

I tilsynsrapporten er der ganske få der har klaget, siger hun.

 

Og generelt hører man også færre klager i offentligheden end for nogle år siden.

Læs også
Scruton – en ægte konservativ

 

Regøring i teori og praksis

Men det kan være et voksende problem, at nye hjemmehjælpere ved for lidt om rengøring i praksis. Hvis de unge ikke har lært det hjemmefra og hvis uddannelsen er for boglig, så kan det blive et problem i det daglige arbejde.

 

Uddannes hjemmehjælperne i grundlæggende rengøring?, spørger Amager Bladet  Camilla Petersen.

 

»I social- og sundhedshjælperuddannelsen er der undervisning i, for eksempel hvordan man vrider en klud, og hvad man må og ikke må som hjemmehjælper – for eksempel må de ikke pudse vinduer. Men vi spørger ikke, når vi ansætter: »Kan du afrime en fryser«. Når man ansøger jobbet, går vi ud fra, at man kan gøre rent,« siger Camilla Petersen.

 

Inden for det sidste år har der blandt andet være kritik af hjemmehjælpen i Odense, Odsherred og København. Men kritikken er langt mindre udbredt i dag, end den var tidligere.

 

Tilfredshedsundersøgelser viser også en generelt høj tilfredshed med hjmmehjælpen.

 

Læs også
Ældre i 70 kommuner vil få bedre mad for 425 millioner

Mange ældre glad for den valgmulighed der er i dag. Hvis man er utilfreds med den kommunale hjemmehjælp er det muligt at vælge en privat leverandør.

 

Desuden betyder tilsynet tilsyneladende at store systematiske svigt i hjemmeplejen bliver undgået.

 

Se fotos af Grete her:

 

http://minby.dk/amagerbladet/97-aarige-grete-uddan-de-unge-hjemmehjaelpere-i-rengoering/

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…