Forfatter og foredragsholder Dines Bogø fortæller om ”Veterantog og sporvogne”

Sporvogn ankommer til Sollér 10. september 2008.

Fordi man er på ferie på Mallorca, behøver man ikke ligge på stranden hele tiden.

 

Mallorca har en meget spændende hovedstad med mange seværdigheder. Lige i udkanten af Palmas gamle bydel ligger der en historisk jernbanestation. Jo Metro-endestation, men lige ved siden af ligger ”Ferrocarril de Sóller”.

 

Fra denne station udgår der en over 100 år gammel jernbane til byen Soller. En tur på ca. en time i de originale togvogne gennem bjerglandskab, over vandløb og i tunneller.

 

Sóller

Fremme i Sóller bør nyde et eller andet på byens torv, hvor man pludselig vil opdage, at der kører et sporvognstog tværs over torvet. Ivrigt markeret med lydsignaler, så de mange turister ikke kommer til skade.

 

Byens museum er værd at besøge, men et must er at tage sporvognen videre fra Sóller til havnebyen ”Puerto de Sóller”. En strækning på ca. 3 km og billet købes ombord.

 

Man stiger på sporvognen ved banegården eller et stoppested i byen. Der er ofte afgang med en eller flere bivogne afhængig af antal turister i byen. Som regel bruger man de åbne bivogne, der i sin tid kørte i Palma.

 

Sporvognen

Det originale materiel er suppleret med vogne fra andre selskaber, bl.a. fra Lissabon. Det har været nødvendigt, at tilpasse vogne, da man på strækningen anvender sporvidden: 1 engelsk yard = 0,914 m. Samme sporvidde anvendes også på jernbanen fra Palma.

 

Vel ankommet til havnebyen er der få skridt til stranden eller til byens mange restauranter og baren.

 

Selv turister, der måske ikke har sporvogne og veterantog som hobby, bruger alligevel lang tid på at fotografere og filme, når vogntoget kører langs stranden eller når der skal rangeres med motorvognene ved endestationen.

 

Læs også
Tjek udløbsdatoen på dit EU-sygesikringskort inden sommerferien

Af og til kan man høre danske turister fortælle, at sådan nogle kørte de også med i København, Aarhus eller Odense. Men endnu er der ikke ældre danske sporvogne i Sóller, men de kan ligne.

 

Tilbage til Palma

Skulle man nu ikke have lyst til tage sporvogn og tog tilbage til Palma, er der mulighed for at tage en ordinær bus og køre langs kysten med stop i byerne Deià eller Valldemossa.

 

I Valldemossa kan man besøge det kloster med museum, hvor komponisten Frédéric Chopin boede. Der er mulighed for at høre en kort klaverkoncert.

 

Er man til lidt spænding skal man sætte sig på et sæde i bussen, der vender ud mod kysten. Ofte tror man, at bussen kører på selve kanten, men heldigvis har bussen ”forkørselsret” ved passage på de smalle veje.

 

Afgang fra Palma til Sollér 9. juni 2014.

 

Læs også
Gribskov Kommune kaldes Nordsjællands perle – få en guide her

23. september 2016 kl. 11.59. Tog fra Palma er lige ankommet. Passagerer venter på at komme ind til pladserne ved vinduerne. Afgang 12.15.

 

10. september 2008. Sollér Havn. Man rangerer.

 

Videoklip m.v. se her og her.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…