Ny film – science fiction med morale og smæk for øjet

**** 4 stjerner ud af 6

 

ROGUE ONE: A STAR WARS STORY har verdenspremiere i Danmark d. 14. december 2016. 2 dage før USA, så vi er på forkant!

 

Den bliver introduceret som en ’standalone’-film, så hvis man ikke har dyrket starwars-genren før, er dette sidste skud på stammen et rigtigt godt sted at fange an.

 

”Rogue One: A Star Wars Story” foregår i tiden mellem den første Star Wars-film fra 1977 og Revenge of the Sith fra 2005. Flere Star Wars-film er undervejs. Således kommer til næste år  Episode VIII, en efterfølger til The Force Awakens.

 

Handlingen

Optakten i ”Rogue One” er lidt forvirrende, men skridt for skridt falder brikkerne så nogenlunde på plads. Jyn Erso (Felicity Jones) er nøgleperson i en farlig mission udført af en lille gruppe heltemodige oprørere. Hun er datter af Galen (Mads Mikkelsen), en knivskarp forsker og ophavsmand til et masseødelæggelsesvåben: Dødsstjernen.

 

Opgaven er at få fingre i tegningerne til våbnet, som det galaktiske Imperium er ved at bygge, og som vil gøre mørkets fyrste til enehersker. Missionen ser håbløs ud, men rebellerne er gjort af den særlige støbning, som måske alligevel kan gøre det umulige muligt.

 

Smæk for øjet

Har denne starwars-film noget at byde på, der kan begrunde nok én af slagsen? Absolut. 3D-billederne er fabelagtige, og så er der fint skuespil i de fleste roller. Suppleret med de sædvanlige mærkværdige og fantasifulde skabninger i star wars universet, hvor de onde er så onde, og de gode så gode.

 

Men i det 21. århundredes forvirrende normopløsnings-tider er det såmænd helt befriende at få et frikvarter: Ingen er her i tvivl om, hvem der er helt og skurk, og hvem man skal holde med.

 

Også selve budskabet går rent ind: Det kan være nødvendigt, ja en pligt, at ofre sig i en højere sags tjeneste.

 

Læs også
En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

De mange kampscener giver smæk for øjet, men ligesom for mange moderne forfattere skriver for lange romaner, har flere instruktører ligeledes svært ved at begrænse sig. Filmen kunne sagtens være kortet med ½ time.

 

Længde: 134 minutter

  • Medvirkende: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Alan Tudyk, Riz Ahmed, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen m.fl.
  • Instruktør: Gareth Edwards
  • Premieredato: onsdag d. 14. december

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…