Filmanmeldelse – Passengers: En ødeø i rummet

***** 5 stjerner ud af 6

 

Først ARRIVAL, så ROGUE ONE: A STAR WARS STORY og nu PASSENGERS. Der er gang i science fiction filmene, og ”Passengers” ryger direkte ind på en suveræn førsteplads med et veldrejet manuskript, en interessant tematik og godt skuespil.

 

Instruktøren hedder Morten Tyldum (født 1967), og han er kendt for bl.a. The Imitation Game (2014) og Headhunterne (2011).

 

Handlingen
Stedet er Avalon – et gigantisk, luksuriøst, krydstogtlignende rumskib. 5000 mennesker befinder sig ombord. De har alle indvilliget i at udvandre til en fremmed planet for her at skabe sig en ny tilværelse. Rejsen tager 120 år, og målet kan derfor kun nås ved at lægge passagererne i dvale. De er placeret i hver deres separate, special-indrettede sove-kabine programmeret til at bringe den rejsende til opvågning ca. 4 måneder før ankomst til den nye koloni.

 

Imidlertid sker der en grum teknisk fejl. To af de opdagelsesrejsende, Jim og Aurora (Chris Pratt og Jennifer Lawrence), vækkes af deres dvale, 90 år før de har nået deres destination. Den alt for tidlige opvågnen efter bare 30 år viser sig desværre at være én blandt flere gådefulde funktions-defekter.
Hvad skyldes de forskellige nedbrud, og har Jim og Aurora de nødvendige ressourcer til at udbedre skaderne? Så de kan bringe såvel fartøj som ombordværende sikkert i havn på den nye planet?

 

En film med mange facetter
”Passengers” er en film med mange facetter. Genren er science fiction, men beretningen er også en kærlighedshistorie og en fortælling om moral og menneskelige styrker og svagheder.  Om eventyrlyst, udfordringen ved at bryde op fra sit gamle liv og emigrere til et fremmed land, og livtaget med ensomheden på rumskibets ’ødeø’.

 

Alle gode kræfter, dekorationer og special effects har været i spil for at bygge et univers, der på den ene side er helt genkendeligt (bar, foredragssal, restaurant, kantine, swimming-pool, fitness-center mv.), på den anden side ren fremtidsmusik. Den ved første øjekast menneskelige og hjertevarme bartender, Arthur (Michael Sheen) viser sig således at være en cyborg. Arthur er som figur i øvrigt et scoop som hovedpersonernes naive og imødekommende fortrolige.

 

Flere scener er forrygende visuelt, men ved først og fremmest at fokusere på menneskelig adfærd og reaktionsmønstre fastholder filmen interessen for de to hovedpersoner og deres valg.

 

Det avancerede hightech-udstyr spiller en velgørende birolle. Det teknologiske design får aldrig lov til at overskygge den vedkommende og uforudsigelig historie, der på lange stræk lægger op til identifikation og refleksion på grund af den nuancerede persontegning.

 

”Passengers” er en film med mange ingredienser – og blandet næsten til fuldkommenhed.

 

Længde: 116 minutter

  • Medvirkende: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne m.fl.
  • Instruktør: Morten Tyldum
  • Manuskript: Jon Spaihts
  • Fimfotograf: Rodrigo Prieto
  • Premieredato: Torsdag d. 22. december

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…