Ny film – INDIGNATION: Konsekvenserne af et valg

*** 3 stjerner ud af 6

 

INDIGNATION er baseret på den berømte amerikanske forfatter Philip Roth’s roman af samme navn (2008). Værket er delvist selvbiografisk, og Roth var 75 år, da han skrev bogen.

 

Handlingen
Året er 1951, stedet Newark, New Jersey, og 18-årige Marcus Messner (Logan Lerman) er på vej til et lille universitet i Ohio. I baggrunden spøger Korea-krigen, som Marcus kan undgå at blive hvervet til som universitetsstuderende.

 

Den intelligente, jødiske søn af en slagter kan ikke vente med at slippe af sted hjemmefra. Han har et udmærket forhold til den kærlige moder, men et anstrengt til faderen, der ønsker at kontrollere sønnens liv 24syv.

 

På universitetet møder Marcus den unge, smukke Olivia Hutton (Sarah Gadon) og får efter et langt tilløb taget sig sammen til at invitere hende ud.  Stævnemødet går ikke ganske som forventet.

 

De bofæller, som Marcus er blevet tildelt, viser sig også at være af en støbning, der vanskeliggør studietilværelsen for ham.  For at føje spot til skade ser dekanen Hawes Caudwell (Tracy Letts) sig ond på Marcus og lægger ham hindringer i vejen i forhold til de mål, den selvbevidste studerende har sat sig.

 

Situationen tilspidses, og på et tidspunkt bliver Marcus sat over for et valg med store konsekvenser for hans fremtid – og resten af hans liv.

 

Et slags kammerspil
Filmen lægger stærkt ud, og det er en lise, at skuespillerne ikke hører til de allermest kendte ansigter. Marcus’ personlighed er interessant, og i dialog-duellerne med dekanen demonstrerer den unge mand sin lysende intelligens og belæsthed. Samt et skarpt blik for hykleri og dobbeltmoral.

 

Ofte forekommer dialogerne imidlertid for lange og for forskruede, og – selvbiografisk eller ej – mister flere af personerne troværdighed undervejs.

 

Instruktøren James Schamus har selv karakteriseret fortællingen som et slags kammerspil, der indfanger en bestemt epoke i en ung mands liv. En karakteristik, der antyder, at flere scener nærmer sig et filmet teaterstykke.

 

Rent filmisk bliver der ikke budt på noget særligt revolutionerende, men til gengæld er iscenesættelsen af et tidsbillede udført med velgørende sans for detaljerne.

 

Læs også
En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

Bestemt ikke nogen dårlig film, men heller et værk, der kalder på et gensyn.

 

Længde: 111 minutter

  • Medvirkende: Logan Lerman, Sarah Gadon, Tracy Letts, Linda Emond m.fl.
  • Instruktør: James Schamus
  • Manuskript: James Schamus – baseret på en roman af Philip Roth
  • Premieredato: Torsdag d. 24. november
  • Censur: Tilladt for børn over 11 år

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…