Filmanmeldelse – Hacksaw Ridge: I krig uden våben

**** 5 stjerner ud af 6

 

På forsiden af pressematerialet til filmen HACKSAW RIDGE ses en forpint soldat i kampuniform bærende på en såret kammerat slynget over skuldrene. Så det er altså en krigsfilm, der er på programmet, og bag den står produceren, skuespilleren og instruktøren Mel Gibson.

 

Men selv om det ikke skorter på blod, gru og lemlæstelse i både nær- og totalbilleder, er ”Hacksaw Ridge” meget mere end en flot krigsfilm med realistiske slagmarksscener. Det er en film om en mand, som ikke vil gå på kompromis med sine fundamentale principper, for hvis han giver efter, er det ensbetydende med, at han mister sin identitet. Han må og skal lytte til sin indre stemme. Sin samvittighed.

 

Handlingen
Den altdominerende hovedperson er Desmond Doss (Andrew Garfield). Han vokser op sammen med sin bror i en fattig familie, hvor den alkoholiserede fader, Tom Doss (Hugo Weaving), regelmæssigt banker både den stærkt religiøse kone og sønnerne.

 

Forklaringen skal søges i efterveerne af Toms deltagelse i 1. verdenskrig, hvor han godt nok hverken mister liv og lemmer i skyttegravene, men til gengæld alle sine illusioner og de jævnaldrende barndomsvenner. Tilbage er selvhadet og volden.

 

Som syvendedagsadventist er Desmond overbevist pacifist. Det forhindrer ham imidlertid ikke i at melde sig som frivillig under 2. verdenskrig. Han anser krigen for at være retfærdig og ønsker at tjene sit land. At gøre sin pligt over for fædrelandet. ”Blot” vil han ikke slå ihjel og mener at kunne komme udenom ved at gøre tjeneste som sygehjælper.

 

Uheldigvis lander han i infanteriet, hvor de andre rekrutter håner ham for det, de opfatter som fejhed. Hvis han ikke vil i skudlinjen med et våben, kan han sætte sine kammeraters liv på spil, fordi han hverken kan slå ihjel eller forsvare sig selv eller kammeraten ved hans side.

 

Til trods for at Desmond udsættes for konstant pres fra såvel de menige soldater som befalingsmændene – de vil have kujonen ud af kompagniet – står han fast og gennemfører den hårde træning. Med én undtagelse: Han vil ikke røre et våben.

 

I krigens sidste måneder bliver Desmonds deling indsat på Okinawa. Her skal kompagniet indtage en forskansning bemandet med hårdføre og dødsforagtende japanere, der er parate til at kæmpe til sidste blodsdråbe. Hvad stof Desmond er gjort af viser sig, da amerikanerne er nødt til at trække sig tilbage i en regn af granater og maskingeværild.

 

En sand historie

“Hacksaw Ridge” er baseret på den sande historie om pacifisten Desmond Doss, der som den eneste kriger-uden-våben har modtaget the Congressional Medal of Honor.

 

Læs også
En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

Fortælleteknisk er beretningen bygget op i en cirkelkomposition, der lægger ud med afslutningen og så i flashbacks opruller de begivenheder, der fører frem slutscenen.

 

Optagelserne på slagmarken er uhyggeligt livagtige og pinefuldt lange, men ikke FOR lange. Netop længden giver tilskueren en klar fornemmelse af, hvor frygtelig krig er, og dens menneskelige omkostninger. Alt foregår i et inferno af larmende geværer, granater, ild og dødsskrig. Billederne er svære at ryste af sig efterfølgende.

 

Filmen er imidlertid så meget mere end sårede og døde, frygt og lidelse. Den fortæller historien om et enestående og ydmygt menneske, der er så fast i troen og kærligheden, at han præsterer tæt på et mirakel.

 

En bevægende, fascinerende film, hvor krigens vold sætter hovedpersonens menneskelighed, mod og integritet ekstra i relief. Eneste anke er, at lidt for mange scener og dialoger får skruet en tand for meget på patos-strengene.

 

 

 

Længde: 2 timer 11 minutter

Medvirkende: Andrew Garfield, Hugo Weaving, Vince Vaughn, Luke Bracey m.fl.

Læs også
Filmatisering af “Undtagelsen” – Ondskabens grimme ansigter 

Instruktør: Mel Gibson

Manuskript: Robert Schenkkan

Premieredato: Torsdag d. 10. november

Censur: Forbudt under 15 år

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…