Ny film – ARRIVAL: Sci-fi film med dybde

**** 4 stjerner ud af 6

 

Genren science fiction kan ofte sætte fingeren på ømme punkter i vores moderne samfund. Aldous Huxleys ”Fagre nye verden”, George Orwells ”1984” og Ray Bradburys ”En lyd som torden” er tre eksempler på fremragende litteratur, der har spået om fremtiden og bivirkningerne af en galopperende teknologisk udvikling. Et langt stykke ad vejen har forfatterne fået ret i deres dystre profetier.

 

Oprindeligt var science fiction alene en litterær genre, men i dag kan mange film placeres i denne kategori: ”Independence Day”, ”Oblivion” og ”Prometheus” for bare at nævne nogle få.

 

Også ARRIVAL instrueret af hedder Denis Villeneuve er science fiction og en interessant af slagsen, fordi den ret elegant reflekterer over begrebet tid og universets sammenhæng.

 

Handlingen

12 kæmpestore rumfartøjer lander forskellige steder på jordkloden. Tilsyneladende uden nogen som helst form for overordnet plan.

 

I Montana, USA, bor sprogforskeren Louise Banks (Amy Adams), hvor hun underviser på universitetet. Til en forelæsning møder kun få og ukoncentrerede studerende op. Forklaringen er, at en ukendt ”tingest” er landet, og ingen ved, hvad dens formål er. Det ukendte fænomen viser sig så at skulle ganges med 12. Der er breaking news over hele verden.

 

I sin egenskab af lingvist kontaktes Louise af det amerikanske militær, som hun tidligere har samarbejdet med. De ønsker, at hun skal være del af et eksperthold, der ud over hende selv omfatter matematikeren Ian Donnely (Jeremy Renner) og oberst Weber (Forest Whitaker). Deres mission er at finde ud af, hvor fartøjerne kommer fra, og om der er tale om venner eller fjender?

 

Mens der arbejdes på kraft i Montana, er der initiativer i gang i forhold til de 11 andre fartøjer. Det står Louise klart, at de forskellige lande, herunder Kina, må samarbejde, hvis de skal opnå resultater i kommunikationen med ’aliens’.

 

Den fredelige vej møder modstand hos klodens stormagter, og det store spørgsmål er nu: Kan Louise og Ian nå at finde svar på spørgsmålet, om rumvæsnerne kommer med godt eller ondt, før stormagterne sætter et angreb ind?

 

Flot film visuelt

Læs også
En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

”Arrival” er en flot film rent visuelt og holder med sin fortælleteknik effektivt spændingen ved lige undervejs. Først gradvist går kronologi og forbindelseslinjer op for tilskueren, og at filmens budskab drejer sig om sammenhænge i tid og rum.

 

De mere filosofiske overvejelser spiller i det store hele fint sammen med handlingsforløbet, og resultatet er en science fiction-film med en del mere dybde end det, vi sædvanligvis ser inden for genren. Så tommelen op, selv om det ER svært at sluge et par af slutscenerne.

 

Længde: 116 minutter

•  Medvirkende: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker m.fl.

•  Instruktør: Denis Villeneuve

•  Manuscript:  Eric Heisserer baseret på ”Story of Your Life” af Ted Chiang

•  Premieredato: Torsdag d. 1. december

•  Censur: Tilladt for børn over 11 år

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…