En turist fik stjålet sin tegnebog og meldte det til politiet – så gik bureaukratiet i gang, og han endte med at blive anbragt på et asylcenter

Arkiv / Colourbox

En 31-årig kinesisk turist fik stjålet sin tegnebog i den sydtyske by Heidelberg. Han ville gå hen på en politistation for at anmelde tyveriet. Men et eller andet gik helt galt.

 

Den bygning, han troede var en politistation, var en anden officiel bygning – måske et rådhus. Og den formular, han skrev under på, var ikke en anmeldelse af en stjålen genstand, men en … asylansøgning!

 

Mens han sad og ventede på, at de tyske betjente skulle gøre arbejdet med hans tyverisag færdig, gik det bureaukratiske system i gang med noget helt andet.

 

Gennemgik hele asylproceduren

Først tog man hans pas og gav ham asylpapirer i stedet. Så blev han transporteret 300 km til Düsseldorf og derfra yderligere 100 km nordpå til den lille by Dülmen i delstaten Nordrhein-Westfalen. Her blev han anbragt på et asylcenter.

 

Den høflige og autoritetstro kineser accepterede at blive trukket igennem hele den normale asylprocedure: Han fik taget fingeraftryk, han gennemgik en lægeundersøgelse, og han modtog lommepenge fra centeret.

 

Her sad manden, der var helt ude af stand til at kommunikere på tysk, i over en uge. Guderne må vide, hvor længe han kunne være blevet siddende der, hvis der ikke havde været en Røde Kors medarbejder, der begyndte at undre sig.

 

Den velklædte og tilsyneladende velstående kineser var ikke lige en type, man ville forvente at se i et asylcenter.

 

Ikke slut endnu

Medarbejderen forsøgte på alle mulige måder at gøre sig forståelig for ham – også med hånd- og fodbevægelser. Men lige lidt hjalp det. Medarbejderen søgte hjælp fra en lokal kinesisk restaurant, der fortalte ham, at han kunne bruge en app på mobiltelefonen til at oversætte.

 

Så blev det klart, at kineseren aldeles ikke søgte asyl. Han var turist og ville videre til Italien og Frankrig. Som han sagde i app’ens oversættelse: ”Jeg vil ud og vandre i Italien.”

 

Læs også
Jeg købte en byggegrund, men en fredet frø forhindrer mig i at bygge

Selv efter at Røde Kors havde indset, hvilken brøler der var gået, tog det yderligere nogle dage, før den stakkels mand kunne komme ud af asylcenteret. Der var nemlig blevet lavet en fejl i hans indrejsepapirer til Tyskland.

 

Klagede ikke engang

Forløbet var ikke ligefrem tysk bureaukratis fineste stund.

 

Men kineseren var ikke en mand, der larmede op og protesterede. Han tog det hele med fatning og indgav ikke engang en klage over behandlingen.

 

Da hans asylansøgning var blevet annulleret, rejste han blot stille og roligt videre til Italien.

 

Man må håbe, at han her har fået lov til at være turist i fred.

 

(WDR, Dülmener Zeitung, The Local)

Læs også
Jeg hjalp med midlertidig bolig og risikerer nu at miste pension
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…