Nu bliver Mein Kampf genudgivet i Tyskland

I år er det 70 år siden at ophavsretten til Mein Kampf blev etableret af fristaten Bayern. Det ‘fejres’ med en ny udgivelse af værket. Det at der er henrullet 70 år betyder, at Bayerns ophavsret er udløbet. Bogen er frit tilgængelig for alle.

 

Hitler skrev Mein Kampf i den hensigt at skaffe sig en indtægt. Da det var NSDAPs eget forlag der udgav værket, kunne Hitler selv diktere betingelserne.

 

Denne chance lod han sig ikke sig forbigå. Han sørgede for at forfatter honoraret blev stort, og samtidig gav han sig selv et klækkeligt forskud.

 

Hvor mange eksemplarer blev solgt?

Første oplaget fra 1925, var på 10.000 eksemplarer, de var alle solgt på ca. seks måneder. Anden oplag på 8.000 stk. var ført udsolgt i slutningen af 1928.

 

Værket var i to bind, og bind to udkom i 1926. Oplaget på 10.000 eksemplarer var først udsolgt i 1929, og må siges at være en fiasko. Anden oplaget var på sølle 3.000.

 

I slutningen af 1928 var der i alt solgt 23.000 eksemplarer af hele værket. Først i 1930 udkom værket i eet bind, en folkeudgave solgt til en tredjedel af den oprindelige pris, dermed steg salget.

 

Grundet jordskredsvalget i 1930 til Rigsdagen, steg salget af bogen til 53.000 eksemplarer, der i 1933 var løbet op i 225.000 stk. samlet.

 

Gennembruddet kom efter 30.01.33 ved Hitlers udnævnelse til Rigskansler. Det anslås at salget var et sted mellem 800.000 og 1.000.000 i resten af 1933. Med 12,4 millioner eksemplarer solgt frem til slutningen af 1944, er det den bog som er den mest solgte tysksprogede bog frem til dags dato.

 

Hitler blev millionær på bogen. Hitler opgav aldrig sin ophavsret, og fra 1925 til 1945 indkasserede han henved 12 millioner rigsmark for den, fra 1935 og frem til krigens slutning i 1945, var indtægterne skattefrie. Omregnet til nutidens penge svarer det til ca. 100 millioner Euro, ca. 750 millioner kroner.

 

Hvor mange læste så bogen?

Læs også
Video: Palæstinenser dolker tilfældig israeler til døde på åben gade på Vestbredden

De amerikanske militærmyndigheder iværksatte en undersøgelse om, hvor mange tyskere der virkelig havde læst bogen. Undersøgelsen foregik mellem 1946 og 47.

 

Værdien af en sådan undersøgelse er naturnødvendig noget tvivlsom. Efter krigen vil en stor del nok ikke være villig til at indrømme at de har læst værket helt eller delvist, det til trods for at sandsynligvis var omkostningsfrit at indrømme at have læst den.

 

Skal man tro undersøgelsen, så var det omkring en femtedel af alle voksne i Tyskland der havde læst hele eller dele af bogen.

 

Mein Kampf og jødeudryddelsen

Det man som historiker oftes støder på med hensyn til Hitler og Mein Kampf, er den påstand, at man bare kunne have læst bogen, for at se at Hitler ville gasse Jøderne.

 

Gang på gang må man imødegå denne påstand, og meddele at der intet står om fremtidig udryddelse af Jøderne.

 

Misforståelsen opstår fordi der i Mein Kampf er en passus der hedder: “Havde man ved krigsudbruddet, og gennem hele krigen (første verdenskrig) en gang for alle, udsat 12.000 eller 15.000 af disse hebræiske folkeforfører for den samme giftgas, som hundredetusinder af vore bedste arbejdere, fra alle erhverv blev udsat for, havde millionofret ved fronten ikke været forgæves.”

Læs også
En palæstinensisk sejr på Tempelbjerget

 

Dette er blevet udlagt som et forvarsel om Auschwitz. Det er ingenlunde rigtigt. Vi kan kanske bestemt rekonstruere hvordan masseudryddelsesmetoden ved gasning bliver undfanget, og her spille Mein Kampf ingen rolle.

 

Der handles i førerens ånd

Hitler havde intet med den praktiske udførelse af holocaust at gøre. Hitler har ikke givet nogen ordre til denne handlingsudførelse, antagelig fordi det ikke var nødvendigt.

 

Det er hans underordnede der handeler i ‘Førerens’ ånd, ikke på hans ordre. De mener, at Hitler gerne ser alle Jøder udslettet. Dette uudtalte ønske omsætter de til handling uden befaling. Først i Hitlers politiske testamente, udfærdiget den 29. april 1945, er der en henvisning til, at massemordet skete med humane midler.

 

Dette er imidlertid en lodret løgn. Der er intet humant i at dø gennem Zyklon-B, eller kulilteforgiftning.

 

Den nye udgave

Er Mein Kampf farlig for nutidens menneske? De der som jeg har læst dele af bogen må erkende, at sprogligt set er det et makværk, man skal være meget beslutsom for at holde ud til den sidste side.

Læs også
Imam opfordrer til drab på jøder – det bør få alle advarselslamper til at blinke i forhold til dansk udlændingepolitik

 

At forbyde bogen, her altså den nye udgave, ville være at gøre den endnu mere interessant. Da man i 60’ne udgav en dansk oversættelse af bogen, og derefter forsøgte at få et fogedforbud mod den, førte det til at den nærmest blev revet væk fra hylderne.

 

Heldigvis besindede man sig og lod den udkomme. Det samme gælder vel den nye tyske udgave, der til og med er kommenteret. Et forbud ville også være nytteløst da den kan downloades fra talrige websider. Forbud skaber myter, unødige myter!

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…