Ny film: Brooklyn tur-retur

Skærmprint fra trailer

‘Brooklyn’ er en af New Yorks fem bydele og det er også titlen på en ny 3 gange Oscar-nomineret fim – for Bedste film, Bedste kvindelige hovedrolle, Bedste ’adapted’ (tilrettede) manus – med den unge irske immigrant Eilis (Saoirse Ronan) i hovedrollen.

 

Immigrant i 1950’erne

”Brooklyn” udspiller sig dels i Irland, dels i Brooklyn i begyndelsen af 1950’erne. Eilis lever med sin mor og dygtige bogholder-søster Rose under trange kår i byen Enniscorthy.  Rose ønsker en bedre fremtid end den, der umiddelbart tegner sig for Eilis, og får igennem Brooklyn-præsten Father Flood (Jim Broadbent) udvirket, at Eilis kan komme til Amerika og arbejde i et stormagasin.

 

Med sorg forlader Eilis den højtelskede søster og sin mor og bliver efter en turbulent sørejse over Atlanten indkvarteret på et kvindepensionat for unge irske piger med den kontante Mrs. Keogh (Julie Walters) ved roret.  Den forsagte og sky Eilis kæmper med hjemve, men finder skridt for skridt sine egne ben, bl.a. fordi hun på et bal arrangeret af den irske kirke møder – og gradvist forelsker sig i – den unge italiensk-amerikanske blikkenslager Tony (Emory Cohen).

 

Af familiemæssige årsager kan hun dog ikke lægge Irland helt bag sig og står pludselig konfronteret med et valg, der vil kunne blive afgørende for hendes fremtidige liv.

 

Flot fremstilling af tidsepoke

Immigrant-temaet og splittelsen mellem længslen efter hjemlandet og kampen for at skabe sig en bedre fremtid i ’det fremmede’ er helt aktuelt og vedkommende. Der er fine skuespilpræstationer i både hoved- og biroller, og det er altid en fornøjelse at se en film, hvor alle kræfter og store ressourcer er sat ind for at genskabe tidstypiske detaljer ved bygninger, biler, boligindretning, musik, klædedragt m.m.

 

Omvendt er det næppe en film, som vil opnå plads på klassiker-hylden, fordi den mangler kompleksitet og dybde i persontegningen.  Det trækker nedad, at en tilstræbt realistisk film kun rummer skuespillere, der bare er for kønne, for velklædte og for attraktive til at virke overbevisende som unge, yngre og ældre repræsentanter fra arbejderklassen og den lavere middelklasse.  (Lige bortset fra statisterne til velgørenhedsfesten for enlige mænd). En enkelt vorte eller et par bumser ville have gjort underværker.

 

Troværdig mandebeskrivelse?

Der bliver også slidt noget på troværdigheden i fremstillingen af de unge mænd i 1950’erne på begge sider af Atlanterhavet. Var de virkelig virkeligt så høflige, så belevne og så ridderlige i deres kurtisering af det smukke køn? I hvert fald ligner den mandlige hovedperson Tony ved første blik mere en renskuret velklædt model klar til catwalk end en hårdtarbejdende blikkenslager, der er trukket i baltøjet.

 

Men ingen kan frakende ”Brooklyn” at være en fryd for øjet med dens mange smukke billeder – og mennesker!  Kan anbefales som fredags-dessert for romantiske sjæle m/k.

 

•   Længde 111 minutter

•   Medvirkende: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Julie Walters, Jim Broadbent m.fl.

•   Manuskript Nick Hornby – baseret på en roman af Colm Toibin

•   Instruktør: John Crowley

•   Premieredato torsdag d. 11. februar 2016

•   Censur 7 år

 

 

Del på Facebook