Børneasylcenter: Faste under Ramadanen må ikke gå ud over skolegangen og genere andre

På Børnecenter Toftlund i Sønderjylland er cirka halvdelen af beboerne muslimer.

 

De kommer fra lande, hvor mange faster under Ramadanen. Og netop i denne måned er det Ramadan – og mange faster også i Danmark. De betyder at de kun må spise, fra solen går ned og til solen står op. Idag er det ml. 21.55 og 04.37 (i København).

 

På Børnecentret har personalet oplevet, at beboerne har undret sig over, hvorfor der ikke er mere fokus på fasten, end det er tilfældet.

 

Så for at forklare de unge, hvorfor der ikke er dét, bad man en herboende muslim fra en anden by, selv tidligere flygtning og ven af centret om at tale med de unge.

 

Leder af centret Ute Andrea Wagner siger til Den Korte Avis:

 

-Vi har lagt vægt på at forklare, at Danmark er et tolerant land, hvor man har lov til at dyrke sin tro i fred og ro, men samfundet tager ikke specielt hensyn til, at muslimer faster.

 

-Det er vigtigt for os at understrege, at hvis man faster så må det ikke gå ud over skolegang og pligterne med rengøring.

 

-De unge, der vil faste, kan opbevare deres mad i køleskabet, indtil de mener dagens faste er slut. Og de kan indtage den på værelset under forudsætning af, at det foregår uden at genere de andre på centret.

 

Ute Andrea Wagner fortæller, at det var et bevidst valg at få en ikke-imam til at tale med de unge.

 

-Jeg vil ikke turde hente en imam, vi har heller ikke noget bederum, siger hun.

 

Læs også
Elev truer lærerinde med pistol – ikke-vestlig indvandring bringer en voldskultur til skolerne, som er ude af kontrol

Ifølge lederen har nogle af de unge valgt at droppe fasten selvom de er muslimer.

 

-Vi er meget opmærksomme på, at der ikke foregår mobning, at de fastende unge ikke presser de andre til også at faste.

 

Beboerne på Børnecenter Toftlund er mellem 12-17 år. Alle drenge.

 

I Toftlund er linjen altså, at man skal passe sine pligter, uanset om det er på tom mave. Man kan påpege, at børnenes og de unges læring næppe har godt af, at vende op og ned på nat og dag, i en hel måned, men ledelsen kan ikke forbyde de unge beboere at faste. Men man kan opfordre de unge til at tilpasse sig til, at nu er det Danmark, de bor i, og dét er meget anderledes end hjemme i Afghanistan.

 

Det er godt, at Børnecenter Toftlund forsøger at påvirke de unge beboere til at tilpasse deres tro, så den ikke blokerer for deres fremtid i Danmark. Det kunne man lære af højere oppe i Jylland.

 

Skolen kan ikke blande sig i religiøse spørgsmål

På Tovshøjskolen i Gellerup i det vestlige Aarhus, har skolen sendt 10 elever hjem under den første uge af ramadanen. Det er uvist, om eleverne er sendt hjem, fordi de er blevet dårlige af at faste, eller fordi deres adfærd har været uacceptabel.

Læs også
Imam: Hvis man ikke vil faste, så bliver man dræbt – lærere og pædagoger må træde i karakter, når muslimerne ikke selv kan

 

På Tovshøjskolen hvor stort set samtlige elever kommer fra muslimske hjem, er der generelt et højt konfliktniveau mellem eleverne og ml. elever og personale. Så når fasten skydes i gang, og eleverne møder trætte og uoplagte i skole, stiger konfliktniveauet.

 

”Der er flere konflikter under ramadanen på Tovshøjskolen. Konflikterne har intet med religion at gøre, men skyldes, at sultne elever har en kort lunte,” skriver bydelsportalen gellerup.nu.

 

Flere konflikter end ”normalt” er meget uheldigt, men skolelederen mener ikke, hun kan gøre noget ved det.

 

”Skoleleder på Tovshøjskolen, Aase Conny Nielsen, ville ønske at det blev tydeliggjort, hvornår en muslim overhovedet skal faste. Der er muslimske forældre i skolebestyrelsen, der mener, at eleverne skal være 15 år gamle, før de bør faste. Men skolen kan ikke blande sig i religiøse spørgsmål. Tovshøjskolen opfordrer dog i et brev til forældrene til, at elever op til 6. klasse kun faster i weekenderne,” skriver bydelsportalen.

 

Man må sige det er en slap holdning!

 

Folkeskoleloven præciserer, at børn og forældre skal påtage sig deres del af ansvaret for, at skolen kan fungere.

Læs også
1600 børn skal til regeringens nye stopprøver i 0. klasse

 

Når eleverne faster gennem en måned, hvor de kun må spise og drikke om natten, så kan skolens undervisning ikke fungere på normale vilkår. Med andre ord, børn og elever misligholder bevidst deres ansvar.

 

Det er meget uheldigt, og det kan undre, at Tovshøjskolen ikke skærer det ud i pap, så elever og forældre kan forstå, at man ikke accepterer fastende elever som ”forstyrrer” undervisningen med konflikter, fordi deres tolerancetærskel er lav pga. træthed, sult og væskemangel.

 

Skoleleder Aase Conny Nielsen siger, at hun er leder af en almindelig folkeskole og derfor ikke vil forholde sig til det religiøse aspekt. Nielsen insisterer dog på, at skolebørn skal have sovet og spist for overhovedet at kunne fungere i skolen.

 

Man må sige det er bekymrende, at en skoleleder ikke vil forholde sig til sabotage af undervisningen fordi den er religiøst begrundet.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…