Beskyt økonomien, mens du venter på opsvinget

Foto: Ole Sørensen

Store forventninger til forbrug

 

Forbrugernes forventningerne har været høje i årets første måneder af 2016. Det ser godt ud, at danskerne regner med et højere forbrug i år end i samme periode sidste år. Forbrugertilliden har udviklet sig positivt over en længere periode har. Det viser en opgørelse af forbrugertilliden fra Danmarks Statistik.

 

Så forbrugerne ser rimelig positivt på fremtiden lige nu. Spørgsmålet er, om de har grund til dét. Samme opgørelse viser nemlig, at omsætningen i detailhandlen er dykket. Normalt stiger detailhandlen da også lidt senere end forbrugerindikatoren, fordi indikatoren er baseret på forventninger og ikke på faktisk salg.

 

På trods af forventningerne om øget forbrug, så forventer forbrugerne alligevel fortsat at spare op i lån, pension og frie midler i højere grad end inden finanskrisen. Det er nok også meget klogt, da de andre vækstnøgletal fra Danmarks statistik ikke viser nogen positive tegn.

5 sikre måder at få flere penge til forbrug

Grænser for vækst

Væksten i Danmark og Europa er stadig det største problem. Så selvom forbrugerne i Danmark gerne vil bruge penge, så går det meget langsomt i resten af Europa. Lige nu står vi iøvrigt også foran en vigtig afstemning om Storbritanniens medlemskab af EU. Bliver resultatet, at Storbritannien forlader EU, medfører det med stor sandsynlighed en periode med recession – ikke mindst i Danmark. Det kan komme til at påvirke Europa i mange år fremover, og det er ikke godt for væksten i EU og den øvrige verden.

 

Inflationen er stabil og det betyder lave priser fremover, og det er umiddelbart et godt tegn. Det er primært oliepriserne, der er årsag til dette, og netop oliepriserne har stor indflydelse på privatøkonomien. Lave prisstigninger betyder også lave lønstigninger, og når væksten er større andre steder i verden, betyder det, at vi samlet set sakker bagud.

 

Danskernes Rådighedsbeløb

Manglende tillid til Danmark

Selvom ledigheden er faldende, så investerer virksomhederne fortsat for lidt og for kortsigtet. Tilliden til, at Danmark er det rigtige sted at udvide produktionen, er ikke stor nok. Der er desuden flaskehalse på arbejdsmarkedet, og adgangen til specialiseret arbejdskraft er for ringe.

 

Der er fortsat brug for reformer af arbejdsmarkedet i Danmark og EU. Virksomhederne skal tro på, at Europa på lang sigt er det rigtige sted at bygge virksomhederne op i.

 

Sådan klarer du krisen

Opsparing frem for forbrug

Så selvom forbrugerforventningerne er positive, så er der nok ikke så meget at have optimismen i lige nu. Dertil er fremtiden fortsat for usikker. Du bør derfor beskytte dig selv og din privatøkonomi. Derfor skal du fokusere mere på opsparing end på forbrug, når du laver dit budget.

 

5 råd der holder din opsparing på sporet

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin, uvildig økonomisk rådgivning

 

Læs artiklen Beskyt økonomien mens du venter på opsvinget og andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…