Aarhusiansk skole fraråder forældre at lade børn faste

Aarhus-skole forbeholder sig ret til at give muslimske elever tørt og vådt, hvis de er uoplagte grundet faste.

 

Sultne, trætte og uoplagte skoleelever.

 

Det kan være konsekvensen, hvis muslimske børn og unge faster fra solopgang til solnedgang i fastemåneden ramadanen, som blev indledt mandag.

 

På Søndervangskolen i Aarhus, hvor 93 procent af eleverne er tosprogede, har man direkte frarådet forældrene, at børnene faster.

 

– Vi kan ikke have en periode, hvor vi ikke kører på fuld kraft, så udgangspunktet er, at vi har helt almindelig undervisning, og at børnene forventes at deltage i aktiviteterne, siger skoleleder Rani Bødstrup Hørlyck.

 

Skolen har sendt et informationsbrev ud til forældrene, hvor skolebestyrelsen opfordrer til, at eleverne undlader at faste ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv.

 

Samtidig forbeholder skolen sig ret til at give eleverne noget at spise og drikke, hvis de ikke virker oplagte som følge af faste.

 

Skolens politik over for fastende elever har ikke givet anledning til mange hævede øjenbryn fra forældre.

 

– Det er ikke mange henvendelser, jeg har fået fra forældre om det her. Tværtimod oplever jeg, at man er glad for, at skolen har en holdning til de ting, siger Rani Bødstrup Hørlyck.

 

Hun understreger, at der ikke er tale om, at skolen forbyder eleverne at faste.

 

– Det er jo ikke sådan, at vi kommer med et forbud. Vi siger bare, at det ikke er hensigtsmæssigt, når der er tale om børn. Og hvis vi oplever, at nogle er uoplagte, ja så vil vi have mulighed for at give dem vådt og tørt, siger skolelederen.

 

Hvis forældrene absolut ønsker, at deres børn faster, henviser hun til, at det sker i weekenderne.

 

Også på Selsmoseskolen i Taastrup uden for København har man ifølge Kristeligt Dagblad samme holdning til sagen.

 

– Som udgangspunkt ser vi religion som en privat sag, men hvis børnene bliver utilpasse, får de en kiks og et glas vand som alle andre børn, og så tager vi en snak med både forældre og børn, om det nu også er en god idé at faste, siger skoleleder Ellis Andersen til Kristeligt Dagblad.

 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Det Islamiske Trossamfund. Men i en artikel på trossamfundets hjemmeside hedder det, at børn under pubertetsalderen er “fritaget fra at faste islamisk set”.

 

Det er dog “anbefalelsesværdigt” for børn under pubertetsalderen at udføre en delvis faste eksempelvis nogle timer ad gangen eller kun i weekenderne.

 

For børn over pubertetsalderen er anbefalingen, at de faster ligesom forældrene, medmindre de “tager skade af fasten”. Hvis man bliver dårlig, svimmel eller fornemmer ubehag i løbet af dagen, bør fasten også afbrydes, hedder det.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…