Blod sved og tårer – historien bag Winston Churchills berømte radiotaler

You Tube

De fleste har på et eller andet tidspunkt hørt en af premierminister Winston Churchills berømte taler fra 1940-45. Enten i radioen, i en dokumentarfilm eller som baggrundslyd i spillefilm.

 

Måske er der nogen, der har ”Churchills samlede taler” på LP eller CD hjemme i samlingen?

 

Er det Churchills stemme fra 1940-41 man hører gengivet?

 

Det kan der svares meget radikalt på. Ja og Nej.

 

Churchills fjende nr. 1 dengang, Adolf Hitler, fik indtalt sine taler på lydbånd. Ikke tråd, men spolebånd, som først blev almindeligt kendt i halvtredserne. Hitlers taler blev transmitteret over de tyske sendere, ofte tidsmæssigt forskudt, ved hjælp af den nye teknik.

 

De taler Winston Churchill (1874-1965) holdt i Underhuset blev ikke transmitteret i radioen. Talerne eller brudstykker blev efterfølgende oplæst af en speaker fra et radiostudie.

 

 

Winston Churchill talte for første gang som premierminister i Underhuset den 13. maj 1940. Ingen af hans taler blev transmitteret fra salen, men seks dage senere talte han fra et andet studie i BBC (Storbritaniens statslige radio).

 

Churchill talte dog flere gange direkte i radio fra et studie, men kun meget få af de taler eller brudstykker af talerne, blev optaget på grammofonplade og gemt.

 

Jamen vi har hørt hans tale om ”Blod, slid, tårer og sved” fra 13. maj 1940 og hans tale 4. juni 1940 om ”Vi skal kæmpe på strandene”. Desuden den måske mest berømte fra 18. juni 1940 om ”Their Finest Hour”.

 

Læs også
Video: Vera Lynn holdt modet oppe hos sodaterne under Anden Verdenskrig – hør hende synge: “We will meet again”

Ja det er rigtigt. De findes, men de fleste af hans taler er først optaget i 1949 i hjemmet i Kent. De blev optaget på lydbånd. I alt blev der indspillet ca. 20 af de senere så kendte taler.

 

 

Foto der var med til at give indtrykket af, at Winston Churchills taler i stor udstrækning blev sendt direkte.

 

En skuespiller eftergjorde Churchills stemme

Talen ”We shall fight them on the beaches”, som Churchill holdt I Underhuset den 4. juni 1940, blev først optaget den 7. september 1942. Det er ikke Churchills stemme man hører, men skuespilleren Norman Shelley, der lagde stemme til. Pladeoptagelsen skulle bl.a. bruges i USA og Churchill havde godkendt arrangementet.

 

 

Skuespilleren Norman Shelley, der kunne efterligne Churchills stemme. Mindst en gang har han indtalt en af Churchills taler på grammofonplade.

Læs også
Politikerne har ikke videnskabelig ekspertise til at bremse en global opvarmning

 

I mange år har der været debat om ”ægtheden” af talerne fra 1940-41 og de senere taler, der samlet blev udgivet i 1964 på LP-plade, kort tid før Churchills død for 50 år siden. Talerne er genudgivet flere gange, senere også på CD.

 

Brudstykker af de få oprindelige optagelser og de senere indspilninger er brugt flere gange før de blev udgivet på plade/CD.

 

Skuespilleren Norman Shelley (1903-80) fortalte første gang i 1972 om sin medvirken. Det blev opfattet eller misfortolket, som om talen pr. 4. juni 1940 var udsendt samme dag i radio og at Shelley kunne have medvirket ved flere andre optagelser i 1940.

 

Vi har selv hørt eller set det

Mange sagde senere, at de var blevet inspireret, når de hørte Churchill tale direkte i radioen fra Underhuset. De er helt sikre på, at de dengang hørte hans taler. På samme måde, som mange kan huske, at de har set Kong Chr. X ride på en hvid hest gennem Istedgade i 1945 eller at de i Tv-serien Matador har set Misse Møhges mand lærer Frederik Andersen stå på en altan.

 

 

Læs også
Danmarks befrielse 4. maj 1945 mindes i morgen over hele landet

Sir Winston Leonard Spencer Churchill besøgte Danmark i oktober 1950. Han blev på Fredensborg udnævnt til Ridder af Elefantordenen. Her ses han på Strøget i København kørende i den samme Humber Super Snipe, årgang 1939, som Montgomery benyttede fem år før på turen mellem Dagmarhus og Københavns Lufthavn.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…