Vil Ramadanen 2015 blive den blodigste i mands minde?

Den islamiske fastemåned Ramadanen begynder i dag den 18. juni og den varer 30 dage frem.

 

Så må muslimerne ikke spise, drikke, ryge eller have sex fra solen står op til den går ned. I Danmark således mere end 17 timer.

 

Ramadanen er meget hellig for muslimer. Man tror, at Allah sendte Koranens tekst ned til Muhammed i denne perioden, den 9. måned i den islamiske kalender.

 

Nogle muslimer har tradition for at bruge Ramadanen til at opildne folk til voldelig jihad. I Islamisk Stat er begivenheden de seneste tre år blevet markeret med store offensive operationer.

 

Ramadanen 2015 markerer også, at det er et år siden, Abu Bakr al-Baghdadi bekendtgjorde kalifatets tilblivelse.

 

Det har tidligere været Al-Qaeda, som har gjort sig bemærket med særligt blodige terroraktioner under fastemåneden.

 

Frygt i Australien

Australiens Udenrigsminister Julie Biskop frygter, at noget stort er under opsejling. Det fremlagde hun for nylig under et møde med The Australia Group – et internationalt forum med repræsentanter fra omkring 40 lande.

 

Julie Bishop siger , at de 40 landes repræsentanter er højst bekymrede over udviklingen. Hun mener, det er overordentlig vigtigt at standse Islamisk Stats udvidelser i Irak og Syrien. Det er der en særlig grund til.

 

Ifølge flere analytikere har Islamisk Stat indsamlet radioaktivt materiale fra hospitaler og forskningscentre i de byer som de har erobret. (The Australian)

 

En beskidt bombe”

Læs også
Han blev ansat som sikkerhedsvagt i supermarked – så sprang han ud som frådende islamist

Man mener formålet er, at fremstille bomber som både indeholder radioaktivt materiale og konventionelt sprængstof. Typen kaldes en beskidt bombe.

 

Mange udenlandske jihadister har tilsluttet sig Islamisk Stat, nogle af dem har faglige kundskaber som gør dem i stand til at fremstille biologiske og kemiske våben.

 

Eksperter peger på, at islamisk Stat muligvis vil gå efter Bagdads internationale lufthavn samt shia-muslimske helligsteder, som tiltrækker mange pilgrimme gennem hele fastemåneden.

 

Sådan kan det gå

The Institute for the study of war vurderer, at Ramadanen vil blive brugt til annonceringer af Islamisk Stat´s planer, samt en demonstration af dens magt. Deres analyser peger på følgende:

 

Irak: Islamisk Stat vil sandsynligvis fortsætte med at forsøge at vise det nytteløse i den US-ledede anti-IS koalition og de vil forsøge at bryde koalitionens vilje til at kæmpe. Det vurderes at det mest sandsynlige vil være, at gå efter kontrol med Eufrat-dalen, få samling på Anbar-provinsen, og ellers foretage udvidelse andetsteds i Irak.

 

Syrien: Islamisk Stats erobring af militærbaser i den østlige Homs-provins samt indtagelsen af byen Palmyra den 20. maj sandsynliggør, at ISIS har indledt og planlægger en ny fase af militær operationer i det vestlige Syrien.

Læs også
BBC: Kilde siger, at den efterlyste tyrker fra Utrecht har været terrorist for Islamisk Stat

 

Udlandet: IS´s succes med en flerstrenget global internetkampagne, som blev skudt i gang under ramadanen 2014, vil fortsætte ufortrødent og fortsat udgå på flere forskellige sprog.

 

Ifølge eksperter, har det vist sig, at de oprindelige ”moderate” samarbejdspartnere, dvs. Den Frie Syriske Hær, i stigende grad er blevet mål for, de jihadistiske grupper. Deres eneste overlevelsesmulighed er selvsagt at slutte sig til det kludetæpper af grupper som opererer under Islamisk Stat, Al-Nusra mfl.

 

Derfor er der heller ikke meget som tyder på, at Koalitionen vil have mere held med sin strategi i det sydlige Syrien, end hvad de har haft nordpå, der er stadig pålidelige grupper, men de svinder ind, siger Wassim Nasr til France 24.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…