Den 31. december, 2015, er sidste dag for udskiftning af dit gamle oliefyr, hvis du bor i et område med naturgas eller fjernvarme.
Med et nyt energieffektivt oliefyr ville boligejeren typisk kunne spare omkring 30 procent på varmeregningen, men i områder med kollektiv forsyning må man fra 1. januar 2016 ikke længere installere et nyt oliefyr.
Men tilslutningen til fjernvarmen kan blive dyrere end et nyt oliefyr, og det kan blive endog meget dyrt, alt efter hvor du bor! De danske fjernvarmepriser er nemlig meget forskellige, og de svinger også ganske meget fra år til år.
Fjernvarmepriser
Energitilsynet offentliggør tre gange årligt en statistik over fjernvarmepriser. Prisstatistikken indeholder priser for hver enkelt af de ca. 430 varmeforsyninger, der indberetter til Energitilsynet og leverer fjernvarme til husstande.
Energitilsynets seneste varmeprisstatistik omfatter priser pr. august 2015
Den gode nyhed for folk med fjernvarme er, at ifølge Dansk Fjernvarme er den årlige varmeregning siden sidste år gennemsnitligt sænket med 1.273 kroner til 14.872 kr. for et hus på 130 m2.
Men der er forskelle i varmepriserne, og det betyder, at nogle boligejere betaler langt mere for varmen end andre.
Dyreste og billigste fjernvarme
Landets dyreste fjernvarme kommer fra Annebjergparken i Nykøbing Sjælland, der opkræver en varmeregning på 31.792 kr. for et hus på 130 m2. Ørslev-Terslev Kraftvarmeforsyning, Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk og Odsherred Varmeværk i Trundholm følger godt med i den dyre ende.
Svendborg Fjernvarme leverer med en regning på 5.298 kr. for et hus på 130 m2 landets billigste fjernvarme fulgt af Hillerød Varme i Gørløse, Vissenbjerg Fjernvarme og Svendborg Fjernvarme.
Nordjylland
Hvis man kigger på Nordjylland er de dyreste, nordjyske fjernvarmeforsyninger (igen udregnet efter et hus på 130 m2): Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk (25.900 kr.), Lørslev Fjernvarmeforsyning (23.434 kr.) og Vaarst-Fjellerad Kraftvarme (22.010 kr.).
De billigste, nordjyske fjernvarmeforsyninger er Aalestrup Varme A.m.b.a. (7.693 kr.), Hjørring Varmeforsyning (9.223 kr.) og Thisted Varmeforsyning (9.235 kr.).
Forskel på by og land
Der er generelt ganske stor forskel på varmeudgifterne for by og land. Årsagen er, at boligejerne på landet ofte er koblet på mindre og knap så effektive fjernvarmeværker.
Forskellene i priser og effektivitet har været genstand for et grundigt udvalgsarbejde under ledelse af tidligere direktør i Energistyrelsen, Ib Larsen.
Frem mod 2020 skal fjernvarmesektoren forberede sig på at levere besparelser for en halv milliard kroner om året. Fjernvarmesektorens omkostningsmodel skal moderniseres og gennem bl.a. benchmarking skal sektoren gøres mere effektiv.
De geografiske forskelle forstærker problemet med forbuddet mod oliefyr fra 1. januar 2016. Det er nemlig i de såkaldte yderområder af Danmark, at der stadig er mange oliefyr tilbage.
Det er problematisk, at det især er økonomisk udfordrede boligejere i udkantsområderne, der ved skiftet opkræves de højeste fjernvarmepriser.
Svingende priser
Fjernvarmepriserne er desuden ganske svingende fra år til år. Det gør boligejerne utrygge, når varmepriserne kan falde og stige med store beløb fra år til år.
På kort sigt rammer det husholdningsbudgettet, og på lang sigt kan det betyde, at der opstår usikkerhed om det nu også kan betale sig at investere i ekstra isolering og nye vinduer – altså om der reelt kommer en lavere varmeregning ud af det.