I februar vedtog Folketinget et forslag fra regeringen til ændring i asylreglerne. Statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Mette Frederiksen lancerede ændringen som en betydelig stramning af asylpolitikken.
Man talte sågar til en start om, at ”størstedelen” af de asylansøgere, der kom til Danmark, ville blive omfattet af de nye regler.
Ændringen gik kort fortalt ud på, at asylansøgere, der kommer fra krigshærgede områder, men ikke kan kaldes personligt forfulgte, i første omgang får en 1-årig opholdstilladelse. ”Midlertidig beskyttelsesstatus”, kaldte man det.
Inden for dette år kan de pågældende ikke få familiesammenføring. Dette er den væsentligste ændring.
De nye regler udsprang først og fremmest af de mange syriske asylansøgere, der kom til Danmark.
De blå fik ret
Da antallet af asylansøgere så begyndte at falde i vinter, var Helle Thorning og Mette Frederiksen hurtige til at pege på den ny lovgivning som årsagen. ”Stramningen virker,” som de sagde.
Regeringens forklaring var, at de nye vilkår for familiesammenføring gjorde det mindre attraktivt for asylansøgere at søge mod Danmark.
Den borgerlige opposition mente derimod, at der var tale om en ganske lille ændring i asylpolitikken.
Selv om det var regeringens politik, undlod regeringspartiet De Radikale heller ikke at fortælle offentligheden, at indgrebet efter deres vurdering ikke ville få de store konsekvenser.
Det viser sig nu, at de blå partier og De Radikale havde ret. Socialdemokraterne overdrev voldsomt, hvor meget ændringen betød.
Regeringens ’stramning’ af udlændingepolitikken berører næsten ingen. Den er en fuser. Det fremgår af et aktuelt svar fra Mette Frederiksen til Folketinget.
Dermed står Socialdemokraterne med et alvorligt problem op til valget.
Hvor er medierne?
I perioden fra den 20. februar til den 9. april i år har Udlændingestyrelsen i alt givet 1.606 opholdstilladelser til asylansøgere. Af dem var kun 59 personer omfattet af de nye regler for midlertidig beskyttelse!
Den stærkt opreklamerede ’stramning’ berører således blot 4 procent af dem, der fik ophold. Resten fik ophold efter de gamle regler.
Disse tal er særdeles opsigtsvækkende. Derfor kan man også undre sig over, at de fleste af de store medier har vist dem meget ringe interesse.
TV-Avisen kl. 18.30 onsdag havde eksempelvis slet ikke fundet plads til et indslag om sagen. Man kunne ellers have forventet, at den blev tophistorie.
Det er svært at se nogen journalistisk begrundelse for, at man i den grad har nedtonet denne nyhed, som kan få stor betydning i valgkampen.
Man får indtryk af en politisk vennetjeneste fra Journalistisk Venstreparti over for Helle Thorning og Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen fastholder
Naturligt nok var Mette Frederiksen ilde berørt, da sagen kom frem i går. Men hun holdt fast i, at der er sket et markant fald i antallet af asylansøgere, der er kommet til Danmark. (Jyllands-Posten)
Regeringen insisterer således på, at de nye regler har fået langt færre til at søge mod Danmark. I den forstand har reglerne haft en ’afskrækkende’ betydning, mener man.
Men den påstand virker mildt sagt temmelig vakkelvorn.
Menneskesmuglerne
Vi ved nu, at kun ganske få asylansøgere mærker de nye regler. Det ved menneskesmuglerne også. De er blevet klar over, at langt de fleste asylansøgere fortsat kan sendes til Danmark med uændrede muligheder for at få asyl – uanset de nye regler.
Den slags har menneskesmuglere fuldstændig styr på. Måske har de været lidt tilbage holdende med Danmark i første omgang, men nu kan de se, at der er fri bane.
Samtidig er vinterperioden ved at være slut. Normalt sker der et mærkbart fald i asyltallene om vinteren, fordi det er langt sværere at foretage rejsen til Europa for eksempel over Middelhavet.
Forårets komme kan straks aflæses i tallene. Alene inden for de seneste fem dage er der kommet 10.000 asylansøgere til Italien.
Vejret er varmere, og menneskesmuglerne er ved at finde ud af, hvor få personer der berøres af regeringens ’stramninger’. Dermed er det meget sandsynligt, at vi nu igen vil se en betragtelig stigning i tilstrømningen til Danmark.
Så Mette Frederiksens påstand om, at de nye regler har begrænset den samlede tilstrømning, kan hurtigt fordampe.
Kapløb med tiden
For regeringen er det af stor betydning, at der ikke når at ske en mærkbar vækst i tilstrømningen inden folketingsvalget. For ellers vil den have svært ved at fastholde sit budskab om, at den fører stram asylpolitik. Et budskab, som den har lavet en stor annonce- og plakatkampagne på.
Dette er endnu en grund til, at Helle Thorning har interesse i at udskrive valget før sommer. Men det er ved at være et kapløb med tiden for hende.
Tøver hun for længe, risikerer hun at se asyltallene gå op igen.