Thornings forsøg på at sætte sig selv i centrum ligner et flop

Instergram

Socialdemokraterne lancerede en ny strategi ved starten af dette år. Nu skulle Helle Thornings person sættes i centrum for at udnytte, at vælgerne foretrækker hende frem for Lars Løkke som statsminister.

 

Derfor holdt Thorning en nytårstale, hvor hun rekord mange gange brugte ordet ”jeg”. Derefter aflagde hun besøg i Bilka i barndommens Ishøj og i det ebola-ramte Sierra Leone, hvilket også rettede opmærksomhed mod hendes person.

 

Den ny socialdemokratiske strategi synes dog foreløbig ikke at bide på vælgerne. Meningsmålingerne viser fortsat en stor føring til blå blok.

 

Thornings forsøg på at sætte sig selv i centrum ser i nogle meningsmålinger ud til at have skaffet Socialdemokraterne lidt flere stemmer fra resten af rød blok.

 

Men det er jo afstanden til blå blok, det kommer an på. Og her ligner strategien et flop.

 

Meningsmålinger og valgdato

I torsdags kom en chokmåling for de røde. Den viste den laveste tilslutning til rød blok siden januar 2014. Afstanden mellem blå og rød blok var på hele 12,6 procentpoints – en afstand, der vil være helt umulig at hente i en valgkamp (Megafon/TV2 og Politiken).

 

En anden måling var ikke helt så slem for rød blok, men stadig dårlig. Her var afstanden 9,6 procentpoints (Epinion/DR).  Også det er væsentligt mere, end man realistisk kan hente i en valgkamp.

 

Den tredje måling, der er kommet i disse dage, er den bedste for rød blok. Men selv her ligger de røde med 45,5 procent hele 8,2 procentpoints efter de blå (Greens/Børsen). At udskrive valg i utide med så stor en afstand vil stadig være selvmord.

 

Så der er ikke udsigt til valg lige med det første. Thorning kan stadig håbe på, at de rødes situation bliver så meget bedre, at hun kan udskrive valget efter påske.

 

Men det står som en mere og mere realistisk mulighed, at Thorning trækker valget til efter sommer – så er hun nødt til at udskrive det ifølge grundloven.

Læs også
En gruppe ’venligboere’ arrangerede fællessang med flygtninge, så man kom hinanden ved – der var bare et lille problem …

 

Så populær er Thorning ikke

Hvorfor har Thornings personcentrerede kampagne foreløbig ikke givet mere pote?

 

For det første er Thornings personlige popularitet faktisk ikke særlig stor. Personligt fører hun ganske vist foran Løkke, men det er mest udtryk for, at Løkke rendte ind i problemer.

 

Rekord mange vælgere ønsker hverken at pege på Thorning eller Løkke, men foretrækker en tredje mulighed.

 

I øvrigt er Thornings forspring til Løkke på det seneste blevet indsnævret igen.

 

Befolkningen er borgerlig

Thornings lille fordel på det personlige plan kan slet ikke opveje, at vælgernes politiske holdninger i disse år trækker markant i den blå retning. Det gælder både i den økonomiske politik og i værdipolitikken, herunder udlændingepolitikken.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

Den danske befolkning er i dag borgerlig. Det er dybest set årsagen til, at den røde regering permanent og stabilt har ligget langt bagud i hele Thornings regeringstid.

 

Den borgerlige styrke i tidens danske politik blev understreget ved det ”valg”, som forleden blev gennemført blandt 70.000 skoleelever.

 

Resultatet viste massiv overvægt til de blå partier blandt de unge – 104 ”mandater” mod 75.

 

Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative

Thorning er også blevet ramt af de politiske emner, som på det seneste har domineret debatten.

 

Udlændingepolitikken har været meget fremtrædende, ikke mindst til gavn for Dansk Folkeparti.

 

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

Samtidig har Venstres Lars Løkke lanceret nogle forslag med betydelig politisk slagkraft.

 

Først var det nedsatte takster for pendlerne over Storebælt.

 

Dernæst kom Løkke med en garanti for, at en blå regering med ham som statsminister ville genindføre BoligJobOrdningen – bedre kendt som håndværkerfradraget. Endda med tilbagevirkende kraft for hele 2015. De Konservative vil fordoble fradraget.

 

Denne mærkesag viser sig at være enormt populær. Hele 73 procent af vælgerne er tilhængere af Løkkes forslag, herunder et klart flertal af de røde vælgere (Megafon/TV2 og Politiken).

 

Den slags håndgribelige, hverdagsnære politiske forslag tonser nok en hel del mere hos vælgerne end en Thorning-tur til Bilka i Greve.

 

Liberal Alliance giver Corydon problemer

Senest har regeringen måttet lide den tort, at Finansministeriet har regnet på Liberal Alliances økonomiske politik og er kommet ud med markante positive resultater.

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året

 

Over 10 år vil denne politik bringe 124.000 flere personer i arbejde, og den vil øge velstanden med over 100 mia. kr., siger ministeriets embedsmænd. Borgerne vil få skattelettelser på i alt 113 mia. kr.

 

I en debat på TV2 søndag aften mellem finansminister Bjarne Corydon og Liberal Alliances Anders Samuelsen havde Corydon da også svært ved at finde en grimasse. Han måtte ty til generel politisk retorik om, hvor langt til højre Liberal Alliance befinder sig.

 

Thorning vil sikkert fortsætte med at føre personcentreret kampagne. Det er da også nærliggende, at hun forsøger at udnytte det stort set eneste forspring, hun har.

 

Men alt tyder i øjeblikket på, at vælgerne foretrækker en blå regering af politiske grunde. Thorning vil derfor være nødt til at markere sig politisk langt stærkere, hvis hun skal have en chance.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…