SIDSTE NYT: Nye oplysninger er stærkt belastende for Helle Thorning og Mette Frederiksen

Foto: Henrik Ræder Clausen

Den 16. februar forsikrede Helle Thorning på et internationalt pressemøde, at politiet straks efter terrorangrebet på Krudttønden havde etableret fast bevogtning ved synagogen.

 

Men det var forkert. Bevogtningen blev først etableret fire timer senere.

 

Nu viser det sig, at Statsministeriet blev informeret om dette, få minutter før Thornings pressemøde gik i gang. Det fremgår af en redegørelse, som justitsminister Mette Frederiksen tirsdag har sendt til Folketingets retsudvalg.

 

Thorning og Frederiksen må have vidst besked

Tilsyneladende tog man i Statsministeriet ikke beskeden så alvorligt, at man underrettede Thorning, inden hun fik sagt noget forkert på pressemødet.

 

Men man må gå ud fra, at departementschefen efterfølgende er blevet gjort bekendt med mailen. Og i så fald er det meget svært at forestille sig, at Thorning ikke skulle have fået besked om sagen. I hvert fald senest, da debatten om bevogtningen af synagogen for alvor tog fart.

 

Endnu mere utænkelig virker det, at Mette Frederiksen heller ikke hørte om de nye oplysninger, som jo altså blev videregivet af hendes eget ministerium.

 

Og det må anses for så godt som umuligt, at begge de to ministeriers topembedsmænd og ministre forblev uvidende om mailens eksistens. Netop fordi der var tale om et kontroversielt emne.

 

Står med en meget dårlig sag

Ikke desto mindre har både Thorning og Frederiksen givet indtryk af, at de først opdagede sagens rette sammenhæng, da Rigspolitiet fremlagde sin rapport om forløbet i sidste uge.

 

De står med en meget dårlig sag. For hvis de efter Thornings pressemøde den 16. februar fik sagens rette sammenhæng at vide, skulle de selvfølgelig sørge for, at det falske billede blev korrigeret over for Folketinget og offentligheden. Men det gjorde de ikke.

 

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem

Selv hvis man tænker sig den mulighed, at de to ministres topembedsmænd kendte til sandheden uden at sørge for orientering af ministrene, falder det jo også tilbage på ministrene. Så har de svigtet fuldstændig som ledere af deres ministerier.

 

Men sandsynligheden taler altså for, at de begge i nogen tid har kendt til sagens rette sammenhæng uden at orientere Folketinget og offentligheden.

 

Journalistisk Venstreparti iler til hjælp

Journalistisk Venstreparti i TV og andre medier slår netop nu knuder på sig selv i forsøget på at nedtone de problemer, som Helle Thorning og Mette Frederiksen hermed står i.

 

Men kendsgerningen er, at de to topministre bliver stærkt belastet af de nye oplysninger.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…