Psykolog: Få fakta på plads før I fortæller barnet om skilsmisse

Beslutningen om skilsmisse er truffet, men nu kommer det sværeste. Hvordan skal I fortælle jeres barn, at mor og far ikke længere skal bo sammen?

 

Psykolog, familieterapeut og foredragsholder Charlotte Clemmensen, som arbejder med børn i sorg, giver fem råd, som kan være med til at gøre den triste nyhed lettere at fordøje for de små.

 

De fleste børn er verdensmestre i at fornemme stemninger, og ofte har de for længst opfattet, at noget er i gærde. Alligevel rammer beskeden om skilsmisse ofte som et kæmpe chok:

 

“Med et bliver hele deres virkelighedsbillede trukket væk under dem, og tankemylderet vælter frem. Er det min skyld? Hvad skal der nu ske med mig? Skal jeg bo hos mor? Og hvad så med far og lillebror? Derfor er det så vigtigt, at man som forældre formår at give barnet svar, som både dæmper fortvivlelsen og chokket,” siger Charlotte Clemmensen.

 

Skilsmisse er altid en katastrofe for et barn, men det behøver ikke få katastrofale konsekvenser, lyder det fra Charlotte Clemmensen. Det starter med en god dialog med barnet. Få hendes fem råd her:

 

1. Vær konkret

Sørg for at have så mange facts som overhovedet muligt på plads, før I melder noget ud til barnet. Her skal far bo, her skal mor bo, og her skal du bo og gå i skole. Jo flere konkrete informationer om den nærmeste fremtid I kan give, des nemmere bliver det for barnet at få virkeligheden til at hænge sammen på ny.

 

2. Fortæl at barnet er uden skyld

Det er meget vigtigt, at fortælle barnet, at beslutningen ene og alene handler om mor og far. Mange børn er meget hurtige til at påtage sig en skyldfølelse, som de ofte går rundt med for dem selv.

 

3. Vær sammen om at fortælle det

Selvom det kan være vanskeligt, og følelserne ofte sidder langt uden på tøjet, er det godt at være sammen om at fortælle barnet om beslutningen. Det viser barnet, at det netop er en fælles beslutning, som I begge står indenfor. Dog er det en forudsætning, at I er i stand til at droppe bebrejdelserne, der blot får barnet til at tage parti.

 

4. Tal om skole og vennerne

Læs også
Islamisk skilsmisselov skaber ulykke i Danmark

Brug tid på at tale med barnet om, hvordan skole, fritidsordningen og vennerne får besked om situationen. Som barn kan det være svært at tale om skilsmisse, og derfor giver det ofte tryghed at vide, at omverdenen ved besked.

 

5. Sørg for at handle hurtigt, når I har fortalt det

I de fleste tilfælde giver det mening, at I tilrettelægger samtalen med barnet, så der kan handles forholdsvist hurtigt efterfølgende. For mange børn kan det nemlig være svært at forholde sig til beskeden om skilsmisse, hvis mor og far alligevel bliver boende sammen flere måneder efterfølgende.

 

* Charlotte Clemmensen er uddannet psykolog samt socialpædagog og har arbejdet som privatpraktiserende psykolog siden 2003.

 

* Hun er brevkasseredaktør på barneguiden.dk, driver forældreklubben.dk og er samtidig forfatter til bogen “Baby på vej – den allerførste tid som mor og far”.

 

* Desuden holder Charlotte Clemmensen hvert år en række foredrag.

 

For uddybninger og interview kan Charlotte kontaktes via [email protected] eller på 22580399.

Læs også
To ministre ville hjælpe muslimske kvinder – så belærte kvinderne dem om, at islamisk lov står over dansk lov

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…