Det er en udbredt påstand i debatten om de syriske asylansøgere, at de flygter fra Islamisk Stat.
PET har samtidig været ude med bemærkninger om, at der næppe er den store risiko for, at der skjuler sig tilhængere af Islamisk Stat blandt de syriske asylansøgere. PET’s begrundelse er, at de jo i høj grad er flygtet fra Islamisk Stat og derfor næppe lader sig rekruttere af dem.
Men dermed fejlinformerer man den danske offentlighed.
Der er ingen tvivl om, at en del af de syriske asylansøgere er på flugt fra Islamisk Stat.
Men for det første er syrerne mindst lige så meget på flugt fra Assad-regimet, der kæmper mod Islamisk Stat. Efter alt at dømme skyldes de fleste af de civile tab Assad-regimets bomber.
For det andet viser en aktuel meningsmåling en betydelig sympati for Islamisk Stat blandt syrerne. Ifølge målingen mener mere end hver femte syrer (22 procent), at Islamisk Stat har en positiv indflydelse i Syrien! (ORB International)
Så den må PET’s konstituerede chef, Finn Borch Andersen, længere ud på landet med.
Asylstrømmen giver øget risiko
Der er en klar fare for, at en del af de syriske asylansøgere i Danmark og resten af Europa ser positivt på Islamisk Stat.
Dertil kommer, at nogle af dem formentlig kan vindes for de fanatiske islamisters sag, når de kommer til Europa. Islamistiske kredse synes i hvert fald at være meget aktive med at få kontakt til asylansøgerne.
Med asylstrømmen øges risikoen for, at Islamisk Stat får større indflydelse i Danmark og andre europæiske lande.
Den risiko slår PET hen. Måske gør man det bare for ikke at skabe panik. Forhåbentlig tror man ikke selv på det.