Om Syriske flygtninge, Ukrainere, Putin og Holger Danske

Udskriv

Min søster ringede til mig i går fra Moskva. Vi talte om Paris, terrorister, ISIS og Ukraine, Donetsk og Luhansk. Igen og igen. Flygtninge fra Syrien, flygtninge fra Ukraine.

 

Danmark prøver at begrænse strømmen af Syriske flygtninge. Rusland og Putin prøver at hjælpe de mennesker, som flygter fra krigen i Ukraine. Strømmen af ukrainske flygtninge til Rusland, og specielt til Rostov området  forsætter hver dag. 600 hver dag.

 

En million i alt siden krigen startede. Der boede 4 millioner mennesker i dette område før krigen. En million mennesker er nu flygtet fra hus og hjem.

 

Hvordan løfter den russiske regering denne udfordring  – eller hvordan løser Putin problemerne med de ukrainske flygtninge? Min søster huser frivilligt og uden økonomisk kompensation 2 ukrainske familier i hendes tidligere svigerforældres lejlighed i forstaden Rjazan.

 

Den russiske regering giver de ukrainske flygtninge tilladelse til at være i Rusland for 1 år ad gangen. Bagefter skal de ansøge om et ekstra år. To ukrainske familier med små børn bor sammen i en treværelses lejlighed på 35 kvadratmeter. Min søster skal hver tredje måned gå med til myndighederne for at bekræfte, at de bor der. Børnene går i den lokale skole og forældrene har arbejde. De ukrainske flygtninge arbejder på den lokale cementfabrik i nærheden. Arbejdstilladelsen kommer sammen med tilladelsen til at opholde sig 1 år i Rusland. Min søster er deres garant. Sådan foregår det i Rusland.

 

Mange ukrainske familier er blevet fordelt i Sibirien, i Vladivostok området, i Khanty-Mansiysk (ikke så langt fra Surgut). Flygtningene skal arbejde og forsørge sig selv. Generelt har Putin sagt: “Vi vil tage imod ukrainske kvinder med børn og ældre. Mænd er kun undtagelsesvis. Raske mænd skal kæmpe for deres hjem og fremtid.”

 

Læs også
Først kom syriske mænd til Danmark – nu kommer deres mange koner og børn

Min søster undrer sig over, at Danmark tager imod så mange yngre, syriske og afghanske mænd som flygtninge. “De skal kæmpe for deres land og deres familie! De skal ikke løbe væk fra deres ansvar for, hvad der sker i deres land! Dette er deres land, deres historie, deres kamp! De skal ikke sælge deres land for en skål dansk suppe!”

 

Jeg ved ikke. Måske, har hun ret. Hvis der en dag kommer krig i Danmark (det håber jeg bestemt ikke!) og alle danske mand vil flygte væk til Afrika eller Thailand for at redde deres liv og krop, hvem skal så kæmpe for Danmarks fremtid og huske på  Danmarks fortid? Holger Danske? Han sidder nu på et lille torv i Skjern og sover. Måske sover han alt for tungt.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ