Nu demonstrerer utilfredse syrere igen mod den behandling, danskerne giver dem

Mere end 100 ophidsede syrere demonstrerede den 14. august i Aarhus i vrede over regeringen, som ville halvere integrationsydelsen. Syrerne var meget utilfredse med, at den månedlige kontantudbetaling ville blive reduceret til SU niveau, med virkning fra den 1. september.

Nu er den gal igen.

 

Kun en måned efter demonstrationen i Aarhus er en gruppe syrere at finde foran Udlændingestyrelsen i Ryesgade på Østerbro i København.

 

Men denne gang er det ikke integrationsydelsen de brokker sig over. Nu er det sagsbehandlingstiden for familiesammenføring.

 

50-60 syriske mænd har derfor slået lejr i Ryesgade. Nogle af dem er gengangere fra demonstrationen i Aarhus. De ankom tirsdag den 15. september og de har tænkt sig at blive, indtil de har fået svar på deres sag.

 

Politiet bad dem fjerne teltene om torsdagen, men ” Vi flytter os ikke, før vores sag er behandlet,” siger de.

 

Ifølge myndighederne tager det ofte mellem 3-5 måneder at behandle en familiesammenføringssag, nogle af syrerne har ventet op til 6 måneder, andre op til 10 måneder, få mere end et år.

 

Ifølge syrerne selv er de fleste veluddannede, det fortalte de Den Korte Avis i forbindelse med demonstrationen i Aarhus.

 

Man vil have en afgørelse

Maher Jokhadar er jurist og han var en af initiativtagerne til demonstrationen i Aarhus, nu siger han til TV2 Lorry:

 

”Vi har brug for et svar. Hvis de accepterer så giv os papirerne, der kan få vores familier herop. Hvis de nægter, så gør det og vi kan lede efter en anden løsning.”

Læs også
Mette Frederiksen er ”overvejede enig i, at integrationsydelsen skal sættes op” – i 2011 gjorde hun det med starthjælpen

 

Jokhadar forklarer også hvorfor han er imod at rejse tilbage til Syrien:

 

”Det er jeg modstander af. Hvis jeg skal vælge et godt land og et land med gode mennesker, så vil jeg vælge Danmark.” (TV2 Lorry)

 

Joghadar har fuldstændig ret i, at Danmark er et godt valg ,hvis man har tilhørt Syriens øverste middelklasse. Derfor føles det tilsyneladende også helt naturligt, at blive vred over at skulle sættes ned på SU-niveau, når man er vant til en levestandart som er langt langt højere.

 

De savner familien og frygter at børnene vil dø

TV2 Lorry spurgte nogle af de syriske mænd, hvorfor de sidder foran Udlændingestyrelsen.

 

Aghiad: Jeg savner min familie, min mor og mine søskende. Men alle savner deres familie. Så vi venter og bliver her. Vi vil gerne have vores familie hos os.

 

Læs også
Malta har stoppet kapringen af fragtskib i Middelhavet – det har vigtige perspektiver for asylstrømmen

Hussein: Jeg har tre børn, en datter på 9 år, og to drenge på 4 og 6 år.

 

Abdallah: Det er ikke rart. Ikke rart.

 

På de medbragte skilte står der eksempelvis:

 

Red vores børn fra bomberne; Vores børns skæbne er i jeres hænder; Vi flytter os ikke før vores sag er behandlet; Jeg har ventet længe nok! Hvor lang tid endnu; Mine børn lever i fare i Syrien hjælp mig; Red vores børn fra døden; Min ven mistede sin søn pga. den lange procedure

 

14-årige Alaa vil hjem til familien i Syrien

Alaa Al Okla på 14 år er fra Syrien. Han har været i Danmark i et års tid. Han vil også gerne have sin far, sin mor og sin lillebror til Danmark.

 

Alaa har tilsyneladende taget den lange rejse helt alene uden sin familie, og nu savner han dem så meget, at han vil hjem igen.

Læs også
Skruen uden ende: Nu har antallet af familiesammenføringer overhalet asyltallet med næsten tusinde

 

”De siger bare, at jeg skal vente vente vente. Jeg kom her sammen med mange mennesker, og det er meget koldt. Det er lidt svært, men det er også svært for min familie. Det er meget svært, hvis du ikke har nogen mor. Jeg skal have mit pas,så jeg kan rejse tilbage,” siger han.

 

Efterlader koner og børn til en uvis skæbne

Det er mænd i deres bedste alder, som er rejst til Danmark ofte med formodning om at kunne få hele familien hertil med det samme.

 

Men deres beregninger viste sig ikke at holde stik, godkendelserne lader vente på sig, formodentlig fordi myndigheder er stærkt usikre på, om betingelserne kan opfyldes.

 

Mange danskere spørger naturligvis sig selv, hvordan disse familiefædre kan efterlade koner og børn til en uvis skæbne i et borgerkrigshærget land, hvor kvinder ikke har meget at skulle have sagt.

 

En forklaring kunne være, at de forhold som de kommer fra slet ikke er så livstruende som man gerne vil give indtryk af.

 

Læs også
20.000 bevæbnede migranter står klar til at storme grænse for at komme til blandt andet Danmark

I modsat fald må det være legitimt at spørge hvorfor de ikke er blevet hjemme og beskytte deres familier, i stedet for kun at redde sig selv i sikkerhed.

 

Mange af de syrere, der strømmer til Danmark og andre europæiske lande er desuden unge stærke mænd, som utvivlsomt kunne være med til at gøre en forskel for deres lands fremtid.

 

Syrernes demonstration i Aarhus den 14. august kan ses HER.

 

Syrernes aktion foran Udlændingestyrelsen kan ses HER og HER og HER.

 

Fotos fra en protest i august: Steen Raaschou

 

Læs også
Gennem fire timer blev 18-årig kvinde gruppevoldtaget af mindst syv syriske mænd – de var helt ligeglade

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…