Menneskesmuglerne driver os rundt i manegen

Foto: Privat

EU-landene holder topmøde på torsdag for at forsøge at finde et fælles svar på krisen i Middelhavet.

 

I går samledes landenes udenrigsministre for at forberede topmødet. Det resulterede i et udkast til en såkaldt 10 punkts plan.

 

Det lyder jo vældig handlekraftigt, og den danske udenrigsminister Martin Lidegaard gjorde da også, hvad han kunne, for at se meget beslutsom ud på TV-skærmen.

 

Men realiteten er, at de europæiske politikere slet ikke har styr på situationen. Initiativet ligger hos dem, der bliver ved med at sende flygtninge ud på havet i faldefærdige både.

 

Menneskesmuglerne driver EU-landene rundt i manegen.

 

Strømmen fortsætter trods forlis

Menneskesmuglerne handler ud fra skrupelløse egoistiske interesser. De vil bare sælge så mange pladser på deres elendige både som muligt.

 

Om der går menneskeliv tabt undervejs spiller ingen rolle for dem. Bare flygtningene stadig mener, at de har så gode chancer for at nå Europa (Italien), at de er villige til at løbe risikoen og betale.

 

Trods de tragiske forlis viser en nøgtern kalkule da også, at chancen for at nå frelst til Italien er langt større for den enkelte end risikoen for at gå under.

 

Derfor fortsætter de med at strømme til Libyens kyster for at komme over. I øjeblikket venter mellem en halv og en hel million mennesker på at komme i bådene.

 

De vil hellere løbe en vis risiko end vende tilbage til fattigdom og krig i deres hjemlande.

Læs også
Video afslører menneskesmuglernes nye vej til at få illegale afrikanere ind i Europa

 

Stadig en fed forretning

Der har været talt meget om, at der er blevet skruet ned for patruljeringen i Middelhavet og hjælpen til nødstedte, efter at EU overtog ansvaret fra Italien.

 

I EU’s operation Triton holder man sig tæt på den italienske kyst, mens Italiens tidligere operation Mare Nostrum sendte skibe rundt over et meget større område, hvor de så kunne samle nødstedte op.

 

Men set fra menneskesmuglernes synsvinkel er der stadig store muligheder for at sende flygtninge ud, så de med stor sikkerhed bliver samlet op af den italienske kystvagt.

 

Smuglerne ringer bare til kystvagten og fortæller om en båd i havsnød, og så er den sag klaret – bortset fra, at det altså går galt i nogle tilfælde. Og hvis ikke kystvagten er i nærheden, så er der handelsskibe.

 

Selv om det nu hedder Triton i stedet for Mare Nostrum, er det stadig en fed forretning for menneskesmuglerne. Derfor kommer der da også flere flygtninge over havet end nogen sinde før.

 

Læs også
Bogen anbefales enhver, som gerne vil forstå baggrunden for nogle af de aktuelle problemer i EU

Menneskesmuglerne regner fiduserne ud, og EU kommer ufrivilligt til at spille deres spil.

 

Pres på EU

Lige nu har menneskesmuglerne med deres kyniske sejladser i rene plimsollere sat EU under yderligere pres. Et pres for at få EU til at lave et mere omfattende redningsberedskab.

 

Det vil udvide menneskesmuglernes marked. De kan simpelt hen sende flere mennesker ud på havet, når der er flere skibe til at redde dem.

 

Det er dog tvivlsomt, om EU-landene på torsdag kan blive enige om at udvide redningsberedskabet nævneværdigt.

 

Men EU bliver ved med at lave halve løsninger.

 

Politisk korrekthed

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem

Menneskesmuglerne ved, hvad de vil. Flygtningene ved, hvad de vil. Men det gør EU-landene ikke.

 

De er præget af en politisk korrekthed, der gør det upassende at spørge: Hvad skal der til, for at vores samfundsform kan overleve – kulturelt, økonomisk, socialt?

 

En regulær folkevandring fra de nordafrikanske kyster til Europa vil være ødelæggende for de europæiske samfund.

 

Derfor må EU- landene nødvendigvis spørge sig, hvordan man forhindrer, at det sker.

 

Man skal lade være med at give asyl

Man kan naturligvis ikke sejle forbi mennesker i havsnød. Men man kan sørge for, at menneskesmuglerne i mange tilfælde ikke kan levere det, som de stiller bådflygtningene i udsigt: asyl.

 

Hvis det lykkes for menneskesmuglerne at sende de flygtende ud i de europæiske lande, vil det være skruen uden ende. Millioner og atter millioner tilrejsende vil ændre de europæiske samfund radikalt.

Læs også
Stramninger var hårdt påkrævet: På blot fire år har asylansøgere kostet samfundet over tretten milliarder kroner

 

EU er nødt til at sætte hælene i ved kraftigt at stramme bådflygtningenes mulighed for at opnå asyl – og så gøre alt for at sende folk tilbage. Det er det eneste, der for alvor kan genere menneskesmuglernes beskidte gesjæft.

 

Hvordan det mere præcist kan gøres, må overvejes nærmere. Men det er nødt til at blive gjort. Måske skal man lade sig inspirere af Australien, der har haft et enormt antal bådflygtninge og nu simpelt hen forhindrer flygtningeskibe i at komme ind på australsk territorium.

 

Indsatsen for at hjælpe dem, der i dag krydser Middelhavet, må først og fremmest gøres i deres nærområder.

 

Menneskesmuglerne er kun ude på at få sendt masser af håbefulde mennesker til vores samfund. Det er det, de lever af.

 

Men vi skal ikke lade os drive rundt i manegen af menneskesmuglerne.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…