Tysk politiformand kræver grænsekontrollen genindført – debatten i EU er i skred, og det giver nye muligheder for Danmark

 

Formanden for Tysk Politiforbund Rainer Wendt kræver nu grænsekontrollen genindført. Tysk Politiforbund er den ene af de to store fagforeninger for politifolk i Tyskland.

 

Dermed tager han fat på et emne, der er meget følsomt i Tyskland, som har været en af de stærkeste fortalere for det grænseløse Europa. Samtidig puster han til den debat om grænsekontrol, der flammer mere og mere op i EU.

 

Wendts indlæg er også interessant i forhold til Danmark, hvor blå blok endnu ikke har afklaret, hvordan spørgsmålet skal håndteres under den nye regering.

 

Udfordrer tysk tabu

Til avisen Passauer Neue Presse siger Rainer Wendt:

 

”Set ud fra et politisynspunkt ville en tilbagevenden til grænsekontroller være den bedst tænkelige foranstaltning. Dermed kunne man fange flere kriminelle, og man kunne sende flygtninge, der kommer ind i Tyskland fra Østrig, tilbage igen. Sådan at deres sag behandles dér, hvor de er kommet ind i Schengen-området.”

 

Det er ellers tabu i Tyskland at tale om grænsekontrol. En permanent grænsekontrol bryder med Schengen-reglerne. Men det er heller ikke velset at søge løsninger, hvor man går lige til kanten af Schengen.

 

I de store tyske partier ses den slags som et angreb mod det fundamentale princip om fri bevægelighed og som et udtryk for en upassende nationalisme.

 

Det fik Danmark at mærke, da den tidligere VK-regering indførte grænsekontrol på forslag fra Dansk Folkeparti. Den hårdeste kritik kom i den forbindelse fra Tyskland.

 

Voldsomt asylpres

Men selv i Tyskland bliver man nu tvunget til at overveje, hvordan man håndterer det voldsomt stigende pres på landets grænser.

 

Mængden af asylansøgere i EU stiger dramatisk, og reglerne om, at asylansøgningerne skal behandles i det EU-land, hvor folk ankommer, er brudt sammen.

 

Et meget stort antal rejser fra blandt andet Italien og Grækenland videre op til det nordlige Europa – ikke mindst Tyskland.

 

40 procent af alle EU’s asylansøgere havner i Tyskland. Man regner med, at op mod 500.000 asylansøgere vil komme til landet i år.

 

Det skaber store problemer i det tyske samfund. Og det lægger en kolossal byrde på politiet, både ved grænseovergangene og inde i landet.

 

Øget kontrol ved grænserne

Kontrollen ved grænserne mellem EU-landene bliver mange steder intensiveret. Allerede nu står det klart, at grænserne inden for EU/Schengen ikke er så åbne, som de har været.

 

Regering efter regering må erkende, at det ikke giver mening at ville have helt åbne grænser, når man samtidig giver los for en asyltilstrømning, som er ude af kontrol. Dertil kommer den organiserede kriminalitet. De enkelte landes befolkninger vil simpelt hen ikke finde sig i det.

 

Man skærper kontrollen bag grænsen. Man er hurtigere til at indføre ekstraordinær kontrol på grænsen. Nogle lande kører reelt med grænsekontrol, selv om de formelt giver det udseende af noget andet.

 

Den svenske model

Det sidste er tilfældet i Sverige, for eksempel ved Øresundsbroen.

 

Man har ikke en egentlig permanent kontrol ved grænsen. Tolderne er der bare næsten hele tiden. Og på grund af broen og betalingsanlæggene kan de gøre brug af det redskab, som er forudsætningen for en løbende kontrol: Alle bilister skal ned i fart – så man kan stoppe dem.

 

Selv det synes dog ikke at være nok. For eksempel vælter våben mere end nogen sinde ind i Sverige, hvor de bliver flittigt anvendt, når indvandrerbanderne skyder mod hinanden i Malmø. Derfor ønsker svensk politi en skrappere kontrol.

 

Skærpet indsats i Danmark

I Danmark har de blå partier lagt op til, at kontrollen omkring grænsen skal udbygges. Men det er endnu ikke afklaret, hvordan.

 

Allerede før valget (i maj) vedtog Folketinget, at der skulle gennemføres nye og mere omfattende kontrollerer i tog, i busser og på motorveje på den danske side af grænsen.

 

Det har givet mærkbare resultater. Man har pågrebet 597 illegale rejsende og 37 menneskesmuglere. (Jyllands-Posten)

 

Justitsminister Søren Pind vil nu have klarlagt, om det er muligt at øge denne form for kontrol.

 

Men Dansk Folkeparti vil have mere end det. Man har tidligere tilkendegivet, at man som et minimum vil have noget, der ligner den svenske model.

 

Det vil sige, at der i praksis normalt er toldere til stede på grænsen, og at bilisterne skal sænke farten, når de kører ind i Danmark. Så kan tolderne vinke dem ind til siden, hvis de finder anledning til det.

 

Nye danske muligheder

I blå blok er der enighed om, at man skal holde sig inden for Schengen-reglerne. Men der synes at være en vis uenighed om, hvor langt man skal gå med at afsøge grænserne for disse regler.

 

Den danske regering er opsat på at undgå en åben konflikt med Tyskland i stil med den, man fik under VK-regeringen. Det er fornuftigt.

 

Men debatten er også ved at komme i skred i Tyskland, og det kan give Danmark nye muligheder for at lave en reel grænsekontrol, der kan mærkes.

 

Noget sådant ville formentlig blive mødt med sympati fra den tyske befolkning. Og fra politiformand Rainer Wendt.

Del på Facebook