Helle Thorning havde satset på, at valgkampen skulle domineres af positive nyheder om dansk økonomi, der i øjeblikket oplever øget vækst og beskæftigelse.
Men nu er der opstået en debat, der kommer på tværs af hendes planer.
Den drejer sig om, at udsigterne for dansk økonomi faktisk ikke ser særlig lyse ud, når man bare kigger nogle år ud i fremtiden.
Der tegner sig to store problemer, som hænger tæt sammen:
Det ene er, at Danmark frem mod 2030 står til at få en meget lav økonomisk vækst sammenlignet med andre lande. Faktisk den sjette laveste vækst blandt verdens rige lande (OECD). Det betyder, at vi sakker agterud i velstand.
Det andet problem er, at Danmark efter 2020 ryger ind i et offentligt underskud, der vokser sig stort og kronisk. Hvis der ikke gøres noget, vil underskuddet vare ved til hen omkring 2070. Det er helt uholdbart.
Begge problemer kræver, at der bliver flyttet et betydeligt antal mennesker fra passiv offentlig forsørgelse til aktiv deltagelse i arbejdslivet.
Thorning øjner en chance
Lars Løkke satte i påsken gang i denne debat, da han i et interview advarede mod, at den aktuelle økonomiske fremgang hurtigt kan ende i en ”maveplasker”.
Debatten fik yderligere næring, da Dansk Arbejdsgiverforening (DA) tirsdag kom med en stribe forslag til at skære i de offentlige ydelser: kontanthjælp, førtidspension, sygedagpenge.
Formålet er både at tilskynde flere til at finde et arbejde og at forhindre uoverskuelige offentlige underskud.
Denne debat vil utvivlsomt få en væsentlig rolle i valgkampen.
For Thorning er det naturligvis generende, at den kan forstyrre det skønmaleri af dansk økonomi, som regeringen ville føre sin valgkamp på.
Men omvendt øjner hun også en chance for at bruge debatten til at bringe Løkke i forlegenhed.
For Løkke er det nemlig en svær debat. Den stiller ham overfor to store opgaver.
Venstres forsigtighed
Venstre har længe haft det som et kernepunkt, at Danmark har hårdt brug for at få flyttet flere mennesker fra passiv offentlig forsørgelse til arbejde. Derfor skal det bedre kunne betale sig at arbejde.
Partiet har blandt andet talt om et ”moderne loft over kontanthjælpen” for at tilskynde til at arbejde. Men man har ikke konkretiseret, hvordan dette loft skal se ud. Man har heller ikke meldt ud, om andre offentlige ydelser er i spil og i givet fald hvilke.
Partiets forsigtighed skyldes, at man ikke vil komme med bombastiske meldinger i valgkampen, som så ikke holder bagefter og ender i løftebrud.
Men forsigtigheden hænger også sammen med, at disse spørgsmål er vanskelige at håndtere i forhold til Dansk Folkeparti. Her ser de to partier ret forskelligt på tingene, og hvis Venstre kommer med meget markante meldinger, kan det skabe en intern blå strid i valgkampen.
Med udspillet fra DA vokser presset på Løkke for at sige noget mere om, hvad Venstre vil.
Thorning og resten af rød blok vil i valgkampen blive ved med at spørge til, hvad Venstre mener om DA’s vidtgående forslag. Og hvis Venstre glider af, vil man give vælgerne det indtryk, at Venstre vil noget nær det samme som DA.
Løkke skal finde en balance
For Løkke bliver det derfor en stor opgave i valgkampen at finde en balance:
På den ene side skal han ikke indlade sig på meget håndfaste forslag, der kan give ham problemer efter valget.
På den anden side bliver han nødt til at sige noget mere om, hvor Venstre står i forhold til DA’s forslag. Det indebærer, at partiet anerkender DA’s intentioner, men også sender nogle signaler om, hvor man ikke agter at følge DA.
Specielt kan partiet blive hårdt ramt, hvis det bliver trukket ind i en debat om førtidspension og sygedagpenge. Det kan i værste fald koste valgsejren.
Vælgerne er med på stramninger i kontanthjælpen. Men flertallet vil formentlig reagere negativt, hvis store ændringer i førtidspensionisternes ydelser pludselig smides ind i valgkampen.
Partiet er da også opmærksomt på problemet. I en første melding siger næstformand Kristian Jensen, at man gerne vil give førtidspensionisterne en større tilskyndelse til at komme tilbage på arbejdsmarkedet, men ikke agter at skære i deres ydelse. (Berlingske Nyhedsbureau)
”Danmark skal være med blandt de bedste”
Løkkes anden store opgave bliver at undgå at virke for negativ.
Nu er de fleste danskere lige begyndt at se mere optimistisk på de økonomiske udsigter for Danmark og for dem selv. Så kan det hurtigt virke småligt og lyseslukker-agtigt, at man snakker om alle de problemer, der er – uanset at disse er en realitet.
Løkke har derfor brug for at formulere et budskab, der kan skabe en positiv stemning omkring den nødvendige økonomiske debat.
Det budskab burde ligge lige for: ”Danmark skal være med blandt de bedste.”
Så kan man forklare, at det kommer vi ikke, hvis vi nu lader stå til. Vel har vi økonomisk fremgang som andre lande – og hurra for det – men vi bliver en nation i andet geled sammenlignet med de bedste.
Løkke skal undgå at fremstå som den sure mand. Han skal tale op til vælgerne.