Køb bolig mens renten er lav

Colourbox

Din bolig er en langsigtet investering, som løber over lang tid – måske resten af dit liv. Dine boliglån løber over 20-30 år, derfor kan du tjene mange penge ved at optage lån, når renten er lav.

 

Din bolig er din bedste opsparing

Din boligøkonomi er afgørende for, hvor meget du kan spare op. Ejer du din bolig påvirker boligøkonomien både din dagligøkonomi og din formue.

 

Du skal jo bo et sted, og kombinationen af boligudgifter og opsparing har en særlig gunstig effekt på din privatøkonomi. Kombineret med den særlige skattefordel, du har som boligejer betyder det, at din bolig er din bedste opsparingsmulighed.

 

Læs artiklen: Tre måder at reducere dine boligudgifter

 

Følg renten

Dine afdrag på lån er jo din opsparing, mens renten er en slags husleje. Det gælder derfor om at minimere renteudgifterne for at forbedre dine muligheder for at spare op. Derfor skal du løbende følge med i, hvor høj renten er og slå til, når du har mulighed for at udnytte gunstige renteforhold til at forbedre din privatøkonomi.

 

Første gang du køber ejerbolig, er dette ekstra vigtigt, fordi du binder din økonomi med et bestemt udgiftsniveau i en meget lang periode. Og det bestemmer din forbrugsmulighed og din opsparingsevne. Derfor ser vi ofte, at boligpriserne bevæger sig op og ned i takt med renten.

 

Det er dog efterspørgslen der bestemmer priserne på boligmarkedet, mens efterspørgslen efter boliger afhænger af, hvor meget de enkelte kunder kreditvurderes til. Derfor afspejler priserne ikke renten helt præcist til enhver tid – et hurtigt rentefald eller en hurtig rentestigning er ikke altid afspejlet i priserne.

 

Eksempelvis har vi de seneste 5 måneder set renten falde hurtigt, uden priserne samtidig er steget tilsvarende. På det seneste er renten så steget en smule igen, uden mæglerne af den grund har justeret priserne i boligannoncerne ned.

 

Gør et godt boligkøb

For dig, der skal købe en ejerbolig, betyder det, at der er tidspunkter, hvor du kan gøre et særligt godt køb.

 

Læs også
Naser Khader: Jeg fortalte 50 arabiske kvinder om integration – men de ville kun vide, om jeg kunne hjælpe dem med at få flere penge ud af den danske stat

Lad os eksempelvis sige, at du leder efter en bolig til 2,5 mio. kr. og den lange faste realkredit rente fx er 3,5 %. Falder renten så pludselig til 2,5 %, så har du tjent nettoværdien af de renteudgifter, du har sparet i realkreditlånets løbetid. Det svarer til ca. 280.000 kr. Den fortjeneste kunne sælger lægge oven i prisen, for det er jo ikke blevet dyrere for dig at bo i huset, men det gør sælger normalt ikke.

 

Læs artiklen: Få tryghed om boligkøbet

 

Slå til på det rigtige tidspunkt

Det er altså vigtigt, at du følger med, og at du kan slå til, når muligheden opstår. De seneste måneder har den lave rente skabt mange muligheder for at gøre en god handel på din bolig. Selvom rente nu er steget noget, så er dine muligheder stadig gode. Renten er nemlig stadig lav – historisk set.

 

Så, følg udviklingen i renten, når du ser på bolig, og slå til, når muligheden er der.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

Læs også
Snart kan butikker afvise kontant betaling om natten

 

Kim Valentin skriver hver uge om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…