Kæden hoppede af for TV2 – man udnævnte en islamist til ”moderat muslim”

Fatih Alev på TV (Foto: Privat)

Forleden havde Nyhederne på TV2 et indslag om den voksende radikalisering af unge muslimer i Danmark (Nyhederne 15.1., kl. 19).

 

Indslaget støttede sig i høj grad på imam Fatih Alev fra Dansk Islamisk Center, som også blev interviewet i studiet.

 

Fatih Alev sagde rigtige ting om, hvordan flere og flere unge muslimer vender ryggen til det traditionelle moskémiljø. I stedet finder de radikale budskaber hos jævnaldrende prædikanter eller på nettet.

 

Men så hoppede kæden af for TV2.

 

Studieværten udnævnte Fatih Alev til moderat muslim: ”Jeg ved, du mener, at I i det moderate muslimske miljø her i Danmark, har svigtet.” I det hele taget placerede indslaget Fatih Alev som en modstander af radikalisering.

 

Dermed begik man en fundamental fejl, som gør, at debatten i medierne gang på gang kører skævt:

 

Man udnævner folk, der har fundamentalistiske og islamistiske synspunkter til at være moderate – bare fordi de ikke prædiker terror og hylder Islamisk Stat.

 

Men mange muslimer, som ikke støtter terror, ønsker et samfund, der ligger fjernt fra de vestlige frihedsværdier. Og Fatih Alev er en af dem.

 

Muslimske skoleelever angreb ytringsfriheden

Efter terrorangrebet på Charlie Hebdo opdagede franske skolelærere til deres rædsel, hvor mange af deres muslimske elever der var meget aggressive over, at Charlie Hebdo havde brugt ytringsfriheden til satire over profeten Muhammed.

 

På den ene skole efter den anden nægtede muslimske elever at deltage i et minuts stilhed for terrorens ofre. En del af dem gik så langt som til at hylde terroristerne, fordi de havde forsvaret Profetens ære.

Læs også
Hvornår går borgerlige politikere i flæsket på de politiserende røde journalister?

 

Efter deres mening skal satire og kritik i forhold til Profeten og islam være forbudt. Et lignende synspunkt blev fremført i 2006 i forbindelse med Muhammed-tegningerne. Blandt andet af ”den moderate muslim” Fatih Alev.

 

Fundamentalistiske holdninger

Den Korte Avis har flere gange omtalt en stor videnskabelig undersøgelse, der viser, at fundamentalistiske holdninger er udbredte blandt Europas muslimer (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung).

 

65 procent af de adspurgte muslimer mener således, at shariaen står over samfundets love. Over 70 procent mener, at der kun findes én gyldig fortolkning af islam, som er bindende for alle troende.

 

Fatih Alev er enig. Han er fundamentalist. Han mener, at man skal følge de regler, der er nedfældet i Koranen eller hadith (beretningerne om Profetens sædvane), og at der kun findes én gyldig fortolkning af disse regler. Dette er shariaen.

 

En god muslim kan for eksempel ikke forkaste stening som straf for utroskab. Det er ikke et spørgsmål om, hvad man selv mener. Det er et spørgsmål om, hvad shariaen siger.

 

Læs også
TV2 afslører politiskandale – men holder hånden over Mette Frederiksens rolle

Shariaen tilsiger også, at muslimske kvinder skal gå med tørklæde. Ifølge Fatih Alev kan han bare henvise muslimer til, hvad shariaen siger.

 

Alevs forhold til demokratiet

Lige så fundamentalistisk er hans forhold til demokratiet. I TV-programmet ”Profilen” fik han i 2004 spørgsmålet: ”Hvis det blev et islamisk samfund, så ville det jo ikke være et demokrati, så ville det jo ikke være folkets vilje, men Guds vilje, der styrer (…) Men er det sådan, du gerne vil have det?”

 

Fatih Alev: ”Ja”.

 

Alev føjer til, at mennesker kan træffe en masse beslutninger inden for de rammer, som Gud/Allah afstikker – for eksempel om sygehusvæsnet. Men Gud/Allah bestemmer altså samfundets grundlag – og det kan mennesker så læse om i de hellige skrifter.

 

Debatten køres i grøften

Fatih Alev har aldrig støttet terrorisme. Så ingen tvivl om, at Islamisk Stat eller al-Qaedas udlægning af islam er mere radikal end hans.

 

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

Men når nogen kaldes en ”moderat muslim”, vil man jo normalt forstå det sådan, at de ligger tæt på de danske og vestlige frihedsværdier. Det gør Fatih Alev ikke.

 

At omtale ham som moderat, er at køre en vigtig debat i grøften.

 

TV2 må se at komme op af grøften og få kæden på.

Foto: Privat

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…