Hvor stor bliver ydelsen på huset i boligannoncen?

Colourbox

Hej Kim

Vi er et ungt par på udkig efter et hus. Når vi kigger på salgsopstillingerne, står der en såkaldt ejerudgift, men i den indgår ikke ydelsen på lån, som jo er en væsentlig del af udgifterne. Er der en enkel måde, hvorpå vi kan få et indtryk af ydelsen på lån?

Bedste hilsner

Stine og Kasper

Hej Stine og Kasper

I de fleste boligannoncer, vises den såkaldte standardnettoydelse separat, så den kan I lægge sammen med ejerudgiften og få et mål for den samlede boligudgift.

Alternativt kan I gå ind på et realkreditinstituts hjemmeside og få lavet en beregning af, hvad den månedlige ydelse efter skat er på et 30-årigt lån på 1 mio. kr. med fast rente og afdrag. Denne ydelse skal I så gange op afhængigt af, prisen på det hus, I har kigget på. Er det fx udbudt til 2 mio. kr., skal I gange med 2, er det udbudt til 3,1 mio. kr., skal I gange med 3,1 osv.

Det beløb, I får, skal I lægge til den månedlige ejerudgift. Det vil give et tal, som er meget tæt på den ovennævnte standardnettoydelse.

Vær dog opmærksom på, at det langt fra altid er den nettoydelse, som I rent faktisk kommer til at betale. Kan I eksempelvis lægge mere end 5 % af husets værdi kontant, bliver jeres faktiske ydelse mindre, og hvis I tager et andet lån end et 30-årigt fastforrentet med afdrag, vil det også påvirke ydelsen i den ene eller anden retning.

Når I skal vælge lån, vil jeg anbefale jer at få hjælp af en uafhængig rådgiver, da det er en vigtig beslutning, der kan få store konsekvenser for jeres økonomi mange år frem. Læs om uafhængig rådgivning om boligøkonomi.

Kim Valentin

Uafhængig økonomisk rådgiver

Finanshuset i Fredensborg

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…