Det er ganske almindelige borgere, som bare drikker for meget – her får de effektiv hjælp

Foto: Herning Kommune

Netop nu gør en landsdækkende kampagne danskerne opmærksomme på, at alle har ret til hjælp, hvis de drikker for meget. Herning Kommune har haft succes med en ekstra indsats på området.

 

Flere hundrede Herning-borgere med et alkohol-problem gør hvert år brug af det tilbud om hjælp, som Misbrugscenter Herning giver. Både enkeltpersoner og familier udnytter muligheden, som er en del af projektet ”Kvalitet i alkoholbehandlingen.” Et projekt, seks danske kommuner er med i, og som har kørt i fire år.

 

– Vi taler jo ikke om ”bænk-drikkeri” mere. Men ofte om ganske almindelige borgere, med familie og et godt job, som bare drikker for meget. Der er jo nærmest status forbundet med at drikke for eksempel dyr rødvin, siger Anne-Mette Jespersen, leder af Misbrugscenter Herning.

 

I disse uger gør en landsdækkende kampagne danskerne opmærksomme på, at der faktisk siden 2007 har været behandlingsgaranti på området. Alle borgere har således ret til et skræddersyet behandlingsforløb gennem deres kommune. Alkohol & Samfund og Tryg Fonden står bag kampagnen.

 

Hele familien påvirkes

Hos Misbrugscenter Herning gør man meget ud af at inddrage hele familien, når der skal gøres noget ved et alkohol-misbrug.

 

– Det er jo hele familien, der påvirkes, hvis for eksempel far eller mor har et problem med alkohol. Hvis du nu havde en depression, ville vi jo aldrig sige til din familie, at det må de ikke tale med dig om, vel? Men alkoholmisbrug er meget tabubelagt. Derfor er jeg også glad for, at den landsdækkende kampagne nu sætter fokus på muligheden for at få gjort noget ved det, hvis man synes, man drikker lidt for meget, siger Anne-Mette Jespersen.

 

Kommunernes – og herunder Herning Kommunes – gratis tilbud på området rummer en bred vifte af muligheder for behandling. Det er fejlagtigt at tro, at døgnbehandling eller antabus er det eneste, der er at gøre, understreger Anne-Mette Jespersen.

 

Svært og tabubelagt

Formand for Herning Kommunes social- og sundhedsudvalg, Anne Marie Søe Nørgaard (V), håber, den landsdækkende kampagne får gjort flere borgere opmærksomme på, at der er hjælp at hente, hvis der ryger for mange genstande indenbords. Samtidig roser hun Misbrugscenter Herning for centrets indsats:

 

– Det er netop meget vigtigt, at man i behandlingen af alkoholmisbrug har fokus på mere end den enkelte misbruger, men også for eksempel familien. Det er svært, og tabubelagt, at være pårørende til en misbruger. Det forsøger misbrugscentret at tage hånd om på bedste vis, siger Anne Marie Søe Nørgaard.

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

Op imod 900.000 danskere drikker for meget.

 

Kontaktinformation

Anne-Mette Jespersen, leder af Misbrugscenter Herning, 9628 4960

Anne Marie Søe Nørgaard, (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget, 2037 7055

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…